Ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone

/ 4

Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone, które świetnie sprawdzi się na deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasto jest delikatne i umiarkowanie słodkie.

Pyszne ciasto z kremem i polewą z czekolady
Tajemnicą puszystego biszkoptu jest staranne ubicie białek z cukrem. Podczas ubijania cukier dodawać małymi partiami i powoli, aby mógł całkowicie połączyć się z ubijaną pianą. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i nie powinno sprawić trudności nawet osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu.
Biszkopt z mascarpone, polewą i wiórkami kokosowymi
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie i studzenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z 75% kakao)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
  • wiórki kokosowe do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone?

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier.
  3. Pod koniec dodawać po jednym żółtku i miksować, aż masa stanie się prawie biała.
  4. Następnie dodać sok z cytryny, po czym partiami wmieszać łyżką przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Rozmieszane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu biszkopt wyjąć razem z papierem i wystudzić, następnie przekroić w poprzek na pół. Jeśli po upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem, aby polewa lepiej trzymała się ciasta.
  8. Ciasto przełożyć kremem wymieszanym z pokrojonymi kawałeczkami galaretki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Wstawić do lodówki, aby krem i polewa stężały.

Krem:

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Następnie miksować krem na wolnych obrotach dodając po łyżce mascarpone. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Krem wymieszać z wcześniej przygotowaną i pokrojoną w kostkę galaretką. Galaretkę wcześniej rozpuścić w 250 - 300 ml wrzątku i odstawić do stężenia.
  4. Kremem od razu przełożyć biszkopt i wstawić do schłodzenia. 

    Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *