Wyjedź do Tejo z Ponte Portugal

/ 1

Poznaj smaki Portugalii i wygraj wyjazd do Tejo - miejsca, gdzie powstają doskonałe wina!

Rio Tejo miejsce

Siła Tejo tkwi w różnorodności występujących tu szczepów i w dość ważnym kryterium, którym kierują się producenci: tworzą wina, których smak i aromat ma odzwierciedlać specyficzny klimat Portugalii. Zachowując duży szacunek do tradycji i zgromadzonego przez setki lat doświadczenia w produkcji produkują wina, które przede wszystkim mają smakować. Moim zdaniem udaje im się to doskonale - twierdzi Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów.

Spotkanie przy winie

Przykładem win, które bazują na różnorodności lokalnych odmian, jest m.in. seria Ponte Portugal. Czerwone wina to mieszanki złożone z trzech lokalnych szczepów: Castelão, Trincadeira i Tinta Roriz - z domieszką międzynarodowego Syrah. Białe Ponte Portugal skomponowane zostało z popularnych w regionie Tejo odmian Arinto i Fernão Pires.

Dla miłośników Portugalii i portugalskiego wina dystrybutor Ponte Portugal przygotował konkurs, w którym do wygrania jest podróż do tego pięknego zakątka Europy.
Zobacz szczegóły: Konkurs Ponte Portugal

Wina Portugalskie Ponte

Region Tejo

Region Tejo jest nazywany ogrodem Portugalii. To tu, po obu stronach rzeki Tag (z port. Tejo), znajdują się ogromne uprawy warzyw i owoców, a także plantacje drzew oliwnych, drzew piniowych i dębu korkowego. Wśród tego bogactwa - winorośl stanowi niezwykle istotny element krajobrazu. To właśnie wina z Tejo przyniosły najwięcej sławy lokalnym plantatorom.

Plantacja winorośli, winnica

W całej Portugalii niezwykle ceni się tradycję i szanuje dorobek poprzednich pokoleń. Dlatego do dziś największą część upraw stanowią lokalne szczepy winorośli, takie jak Touriga Nacional, Castelão czy Trincadeira (szczepy winogron czerwonych), a także Fernão Pires i Arinto (szczepy winogron białych). Doskonałe są jednak nie tylko te wina oparte na pojedynczych odmianach, ale też blendy, czyli wina stanowiące połączenie różnych szczepów.

Więcej na temat regionu Tejo:  https://www.winaztejo.pl/region-tejo/o-regionie/

Logo wina z Tejo
*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Dobrym winem nie pogardzę :) Wyjazd do Portugali marzy nam się od dawna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady