Sałatka warzywna z sosem musztardowym

/ 2

Sałatka warzywna z sosem musztardowym to tradycyjna sałatka jarzynowa o nieco bardziej wyrazistym smaku. Znany przepis na sałatkę warzywną został wzbogacony o dodatek pora i sosem z musztardą. Zdrowa i pożywna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu.

Sałatka jarzynowa z sosem z musztardy
Sałatka warzywna z sosem musztardowym jest dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw po ugotowaniu wywaru na rosół. Takie warzywa nie mają już bardzo wyrazistego smaku, ale nadal można je użyć w sałatce i w ten sposób nie będą zmarnowane. Smak sałatki świetnie zaostrzył por i sos z dodatkiem musztardy, dzięki czemu nie jest wyczuwalna mniejsza intensywność warzyw.

Sałatka jarzynowa jest pysznym i zdrowym dodatkiem do schabowego lub kotletów drobiowych zamiast ziemniaków. Sałatka z warzyw sprawdzi się również na sycące i zdrowe drugie śniadanie czy też jako kolacja.
Sałatka jarzynowa z musztardą
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40 minut

Przepis na sałatkę warzywną z sosem musztardowym:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 por (biała część)
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 - 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę warzywną z sosem musztardowym?

  1. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie (mogą być niezbyt rozgotowane warzywa z wywaru na rosół). Warzywa odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Jajka zalać zimną wodą z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i od momentu zagotowania się wody gotować 6 minut na umiarkowanej mocy palnika. Jajka po ugotowaniu przełożyć do zimnej wody, aby całkowicie wystygły. Następnie obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Pora przekroić wzdłuż, drobno posiekać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
  4. Ogórki kiszone pokroić w bardzo drobną kostkę. Jeśli nie lubimy skórki to, należy ogórki wcześniej obrać.
  5. Majonez dokładnie wymieszać z musztardą Dijon i sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest dość kwaśny, to soku nie dodawać. Sos wymieszać z wcześniej pokrojonymi składnikami i kukurydzą, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i musztardy dopasować do swoich upodobań.
  6. Sałatka warzywna z sosem musztardowym dobrze smakuje samodzielnie lub jako dodatek np. do kotleta schabowego, czy też mięsa drobiowego.

    Zobacz również: sałatka jarzynowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady