Sałatka warzywna z sosem musztardowym

/ 2

Sałatka warzywna z sosem musztardowym to tradycyjna sałatka jarzynowa o nieco bardziej wyrazistym smaku. Znany przepis na sałatkę warzywną został wzbogacony o dodatek pora i sosem z musztardą. Zdrowa i pożywna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu.

Sałatka jarzynowa z sosem z musztardy
Sałatka warzywna z sosem musztardowym jest dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw po ugotowaniu wywaru na rosół. Takie warzywa nie mają już bardzo wyrazistego smaku, ale nadal można je użyć w sałatce i w ten sposób nie będą zmarnowane. Smak sałatki świetnie zaostrzył por i sos z dodatkiem musztardy, dzięki czemu nie jest wyczuwalna mniejsza intensywność warzyw.

Sałatka jarzynowa jest pysznym i zdrowym dodatkiem do schabowego lub kotletów drobiowych zamiast ziemniaków. Sałatka z warzyw sprawdzi się również na sycące i zdrowe drugie śniadanie czy też jako kolacja.
Sałatka jarzynowa z musztardą
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40 minut

Przepis na sałatkę warzywną z sosem musztardowym:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 por (biała część)
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 - 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę warzywną z sosem musztardowym?

  1. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie (mogą być niezbyt rozgotowane warzywa z wywaru na rosół). Warzywa odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Jajka zalać zimną wodą z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i od momentu zagotowania się wody gotować 6 minut na umiarkowanej mocy palnika. Jajka po ugotowaniu przełożyć do zimnej wody, aby całkowicie wystygły. Następnie obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Pora przekroić wzdłuż, drobno posiekać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
  4. Ogórki kiszone pokroić w bardzo drobną kostkę. Jeśli nie lubimy skórki to, należy ogórki wcześniej obrać.
  5. Majonez dokładnie wymieszać z musztardą Dijon i sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest dość kwaśny, to soku nie dodawać. Sos wymieszać z wcześniej pokrojonymi składnikami i kukurydzą, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i musztardy dopasować do swoich upodobań.
  6. Sałatka warzywna z sosem musztardowym dobrze smakuje samodzielnie lub jako dodatek np. do kotleta schabowego, czy też mięsa drobiowego.

    Zobacz również: sałatka jarzynowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *