Placki z cukinii i ziemniaków

/ 2

Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii i ziemniaków. Pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Nowa odsłona znanych wszystkim tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to dobre jedzenie bez dużego wkładu finansowego.

Placuszki z cukinii
Często zadaję pytanie, co zrobić dobrego do jedzenia? Tym razem problem rozwiązał się sam, gdyż była cukinia, ziemniaki, a w lodówce zalegała nieco przywiędnięta już zielenina. Szybki i zdrowy obiad bez dużego nakładu pracy i pieniędzy. W tym przypadku sprawdza się w 100%  prosto i smacznie oraz wiem, co jem.

O tej porze roku w kuchni u mnie króluje cukinia i zazwyczaj robię z niej leczo. Tym razem wyszły jednak wegetariańskie placki z cukinii i ziemniaków. Takie zdrowsze placki ziemniaczane w nowej i lżejszej odsłonie. Wkrótce również podam przepis na rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe z cukinii. 
Placki ziemniaczane z cukinią
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut?

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków:

  • 800 g cukinii (bez pestek)
  • 800 g ziemniaków (obranych)
  • 1 cebula
  • wiązka koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

Sos jogurtowo-koperkowy:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 - 3 gałązki koperku (posiekać)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?

  1. Cukinie przekroić, wydrążyć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut, po czym odcisnąć na sitku z płynu.
  2. Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, jeśli jest dużo płynu, to zlać go do miseczki. Po kilku minutach wylać delikatnie płyn z miseczki. Pozostanie na dnie biała warstwa skrobi ziemniaczanej, którą wrzucić do ziemniaków.
  3. Do startych ziemniaków dodać odciśniętą cukinię, jajka, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz czosnek granulowany, łyżeczkę soli, pieprz i mąkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażyć niezbyt grube placki. Smażyć z obu stron po kilka minut, aby się przyrumieniły.
  5. Pierwszy placek najlepiej usmażyć testowy, aby sprawdzić jego smak i strukturę. Ewentualnie dodać nieco więcej soli, pieprzu lub mąki.
  6. Podawać z dokładnie wymieszanym sosem jogurtowo-koperkowym.

    Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.

Komentarze

  1. Brzmi świetnie. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Te placki są świetne. Polecam jako odskocznię od standardowych placuszków ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *