Placki z cukinii i ziemniaków

/ 2

Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii i ziemniaków. Pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Nowa odsłona znanych wszystkim tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to dobre jedzenie bez dużego wkładu finansowego.

Placuszki z cukinii
Często zadaję pytanie, co zrobić dobrego do jedzenia? Tym razem problem rozwiązał się sam, gdyż była cukinia, ziemniaki, a w lodówce zalegała nieco przywiędnięta już zielenina. Szybki i zdrowy obiad bez dużego nakładu pracy i pieniędzy. W tym przypadku sprawdza się w 100%  prosto i smacznie oraz wiem, co jem.

O tej porze roku w kuchni u mnie króluje cukinia i zazwyczaj robię z niej leczo. Tym razem wyszły jednak wegetariańskie placki z cukinii i ziemniaków. Takie zdrowsze placki ziemniaczane w nowej i lżejszej odsłonie. Wkrótce również podam przepis na rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe z cukinii. 
Placki ziemniaczane z cukinią
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut?

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków:

  • 800 g cukinii (bez pestek)
  • 800 g ziemniaków (obranych)
  • 1 cebula
  • wiązka koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

Sos jogurtowo-koperkowy:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 - 3 gałązki koperku (posiekać)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?

  1. Cukinie przekroić, wydrążyć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut, po czym odcisnąć na sitku z płynu.
  2. Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, jeśli jest dużo płynu, to zlać go do miseczki. Po kilku minutach wylać delikatnie płyn z miseczki. Pozostanie na dnie biała warstwa skrobi ziemniaczanej, którą wrzucić do ziemniaków.
  3. Do startych ziemniaków dodać odciśniętą cukinię, jajka, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz czosnek granulowany, łyżeczkę soli, pieprz i mąkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażyć niezbyt grube placki. Smażyć z obu stron po kilka minut, aby się przyrumieniły.
  5. Pierwszy placek najlepiej usmażyć testowy, aby sprawdzić jego smak i strukturę. Ewentualnie dodać nieco więcej soli, pieprzu lub mąki.
  6. Podawać z dokładnie wymieszanym sosem jogurtowo-koperkowym.

    Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.

Komentarze

  1. Brzmi świetnie. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Te placki są świetne. Polecam jako odskocznię od standardowych placuszków ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady