Szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia. Proste ciasto z jabłkami, które każdy na pewno przygotuje. Krótki skład i ogólnie dostępne składniki tworzą pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami i delikatną pianką ze śmietanki. Niezbyt słodki deser z jabłkami, który sprawdzi się na każdą okazję. Szybkie ciasto bez pieczenia uwielbiane jest zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Koniecznie sprawdź przepis na jabłecznik bez pieczenia.
  Istnieje dużo przepisów na ciasto z jabłkami, ale według mnie
  najłatwiejszym do przygotowania jest takie
  szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia. Wszyscy w moim domu
  uwielbiają jabłecznik bez pieczenia. Przygotowanie tego ciasta
  bez pieczenia jest bardzo łatwe i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. U
  mnie szarlotka bez pieczenia było robione ze świeżych jabłek,
  ale można skrócić czas przygotowania i wykorzystać dostępne w sklepach gotowe
  jabłka prażone ze słoika. Jeśli będą wykorzystane jabłka ze słoika, to pominąć
  punkt 1 i 2 ze sposobu przygotowania w przepisie.
  Najtrudniejsze w przepisie na szybkie ciasto bez pieczenia jest
  dopilnowanie momentu, w którym galaretka zaczyna tężeć z punktu 7 w przepisie.
  Moim sposobem na zbyt szybko zastygniętą galaretkę jest wstawienie jej do
  garnka z gorącą wodą i staranne wymieszanie/roztrzepanie (nie gotować, aby nie
  przegrzać).
  Pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami jest niezbyt słodkim deserem, który bez
  wyrzutów sumienia można podać nawet dzieciom. Ciasto z jabłkami jest
  umiarkowanie słodkie, po zastygnięciu dobrze się kroi i świetnie smakuje, a do
  tego pięknie wygląda.  
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia
Składniki na ciasto z jabłkami bez pieczenia:
- 1,5 kg jabłek
 - 2 - 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
 - 2 galaretki agrestowe
 - 3 - 4 łyżki cukru pudru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 300 ml śmietanki 30% (schłodzić)
 - 180 - 200 g podłużnych biszkoptów (u mnie 17 sztuk)
 
Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia?
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
 - Jabłka gotować z sokiem z cytryny i cukrem do czasu, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Jeśli jabłka są niezbyt soczyste, należy dodać 150 - 200 ml wrzątku i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
 - W gorącej masie jabłkowej rozmieszać 1 galaretkę agrestową. Mieszać do czasu, aż w jabłkach nie będzie wyczuwalny proszek galaretki (nie gotować). Masę odstawić do wystudzenia.
 - Formę wyścielić folą spożywczą i wyłożyć biszkoptami.
 - Na biszkoptach rozsmarować wystudzoną masę z jabłek i galaretki. Masa nie powinna być jeszcze zastygnięta. Formę wstawić na około 20 minut do lodówki.
 - Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
 - Ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem, wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę.
 - Masę ze śmietanki wyłożyć na jabłka i wyrównać.
 - 
        Ciasto z jabłkami bez pieczenia wstawić na co najmniej 6 godzin do
        lodówki.
 





Pomysłowe i pyszne ciasto. Pięknie się prezentuje ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i miłe słowa 😀
UsuńBez pieczenia to jest coś dla mnie. Nigdy nie wpadłam na taki pomysł żeby zrobić tak ciasto z jabłkami
OdpowiedzUsuńFajne ciacho i połączenie z agrestową galaretką. :)
OdpowiedzUsuń