Ciasto czekoladowe przekładane serem

Ciasto czekoladowe przekładane serem jest pysznym deserem, który sprawi wiele przyjemności osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Ciasto czekoladowe z serem uwielbiają zarówno moi domownicy, jak i goście. Puszyste i wilgotne ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Niezbyt słodkie ciasto świetnie smakuje, dobrze się kroi, a do tego pięknie wygląda na talerzu. Prosty przepis na ciasto czekoladowe, które bardzo łatwo przygotujesz.

Wilgotne ciasto czekoladowe z serem
Przepis na ciasto czekoladowe przekładane serem, nie wymaga chyba dużego zachęcania do jego przygotowania, wygląd mówi sam za siebie. Ciasto czekoladowe z serem jest łatwe do przygotowania. Postępując zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie, to wilgotne ciasto z serem przygotuje każdy. Ciasto przekładane serem wymaga tylko dobrej jakości składników i staranności podczas przygotowania. Robiąc ciasto, należy starannie ubić białka i dopilnować momentu, w którym galaretki zaczynają tężeć.

Ciasto czekoladowe może mieć mniej lub bardziej serowy smak w zależności, jaki ser będzie użyty. Z wiaderkowych, tych rzadszych serów ciasto ma mniej serowy smak, ale również jest bardzo smaczne. Według mnie, dodanie do sera galaretki malinowej bardzo pasuje do ciasta czekoladowego, ale można zmienić jej smak na inny smak.
Ciasto przekładane masą z sera
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto czekoladowe przekładane serem:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z sera:

  • 1 kg mielonego sera białego twarogowego (może być z wiaderka)
  • 2 galaretki malinowe
  • 6 łyżek cukru pudru
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto czekoladowe przekładane serem?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Gdy białka zaczną się pienić, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  2. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtka i olej, krótko miksować.
  3. Przesiane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitej piany partiami. Masę mieszać łopatką delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek suchej mąki.
  4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczaka.
  5. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa placki.
  6. Połową lekko tężejącej masy serowej posmarować przekrojony placek i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu rozsmarować i wyrównać drugą część masy z sera.
  7. Ciasto czekoladowe przekładane serem wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, aby zastygło.
Masa serowa:
  1. W 400 ml wrzątku rozmieszać obie galaretki i odstawić do wystudzenia.
  2. Ser zmiksować z cukrem pudrem, ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności twarogu.
  3. Do masy z sera dodawać po łyżce lekko tężejące galaretki i krótko miksować. Galaretka ma odpowiednią konsystencję, jeśli lekko okleja łyżkę i brzegi naczynia, ale jeszcze jest płynna.

    Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem.

Komentarze

  1. Ależ pysznie wygląda. Narobiłaś mi ochoty na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i niezwykle smakowite ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda po prostu przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie robiłam. Z chęcią spróbuję brzmi bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Podoba mi się ta malinowa warstwa serowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią spróbuję. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowity przekładaniec, na dodatek całkiem prosty. Idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady