Pasztet drobiowy z kurczaka

Sprawdzony przepis na pasztet drobiowy z kurczaka. Domowy pasztet drobiowy świetnie sprawdza się jako przystawka, na mniej lub bardziej odświętnym obiedzie. U mnie pasztet z kurczaka chętnie jest jedzony zamiast wędliny na kanapce. Biały pasztet drobiowy w swoim składzie zawiera tylko mięso z kurczaka i warzywa, można więc go podać dzieciom lub osobom będącym na diecie.

Pasztet z kurczaka z czarnuszką
Pasztet drobiowy z kurczaka najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany z różnych jego części, i to ze skórą. Najczęściej domowy pasztet robię z ćwiartek kurczaka, gdyż z ćwiartek szybciej się go przygotowuje. Z całego kurczaka robię pasztet drobiowy wtedy, gdy wcześniej był gotowany rosół. Do takiego długo gotowanego mięsa z rosołu, aby pasztet miał smak, obowiązkowo dodaję wątróbkę i dodatkowo przesmażoną cebulę. Z samych piersi lepiej pasztetu z kurczaka nie robić, gdyż będzie zbyt suchy.

Prawdziwy pasztet drobiowy przygotowany w domu, nie zawiera konserwantów ani dodatku tłuszczu i innych udających mięso wypełniaczy. Domowy pasztet z kurczaka nie tylko jest zdrowszy i smaczniejszy od tego ze sklepu, ale i tańszy do zrobienia. Najważniejsze jest też to, że wiemy, co tak naprawdę jest w pasztecie i jakiej jakości użyte są produkty.
Pasztet domowy z kurczaka
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 120 minut
Forma o wymiarach: 30 cm x 14 cm x 7 cm

Przepis na pasztet drobiowy z kurczaka:

  • 2,8 kg ćwiartek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 jajka
  • 1 zwykła bułeczka pszenna
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • czarnuszka (opcjonalnie)
  • 300 - 400 ml bulionu, w którym gotowało się mięso i warzywa
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić pasztet drobiowy z kurczaka?

  1. Ćwiartki kurczaka zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż mięso będzie ławo odstawać od kości.
  2. W międzyczasie obrać marchew, korzeń selera, pietruszkę i oczyścić pora. Wymienione warzywa gotować razem z mięsem nie dłużej niż 20 minut i wyjąć z garnka, gdy  są miękkie. Warzyw zbyt długo nie gotować, gdyż będą z byt wodniste.
  3. Ugotowane mięso, po wystudzeniu oddzielić od kości.
  4. Mięso zmielić przez drobne sitko maszynki razem z ugotowanymi warzywami oraz czosnkiem i cebulą.
  5. Do mięsa dodać rozmoczoną w niewielkiej ilości zimnego bulionu bułeczkę, jajka, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową i sól.
  6. Masę mięsną wyrabiać dłonią, dodając stopniowo wystudzony bulion, w którym gotowało się mięso. Do masy dodać tyle bulionu, aby masa była pulchna, ale zwarta, nie powinna rozpływać się podczas przenoszenia do formy. Jeśli kurczak zawiera sporo tłuszczu, dodawanie bulionu może być niepotrzebne.
  7. Po wyrównaniu pasztetu w formie, jego wierzch posypać czarnuszką.
  8. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez około 45 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
  9. Pozostały po gotowaniu mięsa i warzyw bulion, przecedzić przez sitko, doprawić solą i pieprzem, a następnie delikatnie zagotować. Otrzymany w ten sposób rosół, podawać z ugotowanym makaronem lub w kubeczku do zapijania np. kanapki z pasztetem.
Zobacz również: domowy pasztet drobiowy.

Komentarze

  1. Mama kiedys takie robiła. Ja osobiście sama nie próbowałam się za to zabierać

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli pasztet to tylko domowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drobiowy pasztet bardzo lubię. Przy okazji spróbuję z dodatkiem czarnuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też zawsze do kanapek taki pasztet. Niestety ja nie potrafię go robić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i pyszne! mniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady