Śledzie z marynowaną cebulą

Łatwe do przygotowania śledzie z marynowaną cebulą. Idealne śledzie na święta, gdy znudzą się tradycyjne śledzie w oleju. Śledzie świąteczne w oleju z marynowaną cebulą i delikatną nutą octową.

Śledzie z cebulą
Przepis na śledzie świąteczne z marynowaną cebulą, która dzięki marynacie staje się łagodniejsza i nie dominuje nad smakiem śledzia. Śledzie świąteczne z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne w smaku z lekką nutą octową.

Osobiście za mocno octowymi śledziami nie przepadam, ale takie śledzie z marynowaną cebulą zjadam zawsze z wielką chęcią. Tak samo, jak za octem nie przepadam za intensywnym smakiem świeżej cebuli, nawet w połączeniu ze śledziami. W przypadku marynowanej cebuli nie ma już w niej tej intensywności i ostrości ani w smaku, ani w zapachu. Cebula jest chrupiąca i delikatna w smaku, a po jej zjedzeniu nie ma przykrego zapachu w ustach.

Na zdjęciu śledzie są łososiowe i mają różowy kolor, gdyż w osiedlowym sklepie tylko takie były. Zazwyczaj śledzie z marynowaną cebulą przygotowuję z małosolnych śledzi matias.
Śledzie w oleju z cebulą

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie i moczenie

Przepis na śledzie z marynowaną cebulą:

  • 1 kg śledzi małosolnych matias (u mnie śledzie łososiowe)
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 cebule

Marynata do cebul:

  • 60 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek octu
  • 9 łyżek oleju
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić śledzie z marynowaną cebulą?

  1. Cebule obrać, pokroić w pióra lub krążki i wrzucić na 30 sekund do wrzątku i zamieszać. Następnie odcedzić na sitku.
  2. Składniki na marynatę do cebuli wymieszać, dodać cebulę i przełożyć do słoika. Słoik wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Śledzie opłukać zimną wodą, a jeśli są mocno słone to namoczyć. Co pewien czas zmieniać wodę i sprawdzać ich smak. Śledzi, które nie są bardzo słone, nie trzeba moczyć.
  4. Po moczeniu śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Pokrojone śledzie wymieszać z olejem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  6. Śledzie włożyć razem z olejem i przyprawami do słoików, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
  7. Śledzie z oleju wymieszać z zamarynowaną cebulą i po 30 minutach można już podawać.

    Zobacz również: śledzie z cebulą i jabłkiem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *