Śledzie z marynowaną cebulą

Łatwe do przygotowania śledzie z marynowaną cebulą. Idealne śledzie na święta, gdy znudzą się tradycyjne śledzie w oleju. Śledzie świąteczne w oleju z marynowaną cebulą i delikatną nutą octową.

Śledzie z cebulą
Przepis na śledzie świąteczne z marynowaną cebulą, która dzięki marynacie staje się łagodniejsza i nie dominuje nad smakiem śledzia. Śledzie świąteczne z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne w smaku z lekką nutą octową.

Osobiście za mocno octowymi śledziami nie przepadam, ale takie śledzie z marynowaną cebulą zjadam zawsze z wielką chęcią. Tak samo, jak za octem nie przepadam za intensywnym smakiem świeżej cebuli, nawet w połączeniu ze śledziami. W przypadku marynowanej cebuli nie ma już w niej tej intensywności i ostrości ani w smaku, ani w zapachu. Cebula jest chrupiąca i delikatna w smaku, a po jej zjedzeniu nie ma przykrego zapachu w ustach.

Na zdjęciu śledzie są łososiowe i mają różowy kolor, gdyż w osiedlowym sklepie tylko takie były. Zazwyczaj śledzie z marynowaną cebulą przygotowuję z małosolnych śledzi matias.
Śledzie w oleju z cebulą

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie i moczenie

Przepis na śledzie z marynowaną cebulą:

  • 1 kg śledzi małosolnych matias (u mnie śledzie łososiowe)
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 cebule

Marynata do cebul:

  • 60 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek octu
  • 9 łyżek oleju
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić śledzie z marynowaną cebulą?

  1. Cebule obrać, pokroić w pióra lub krążki i wrzucić na 30 sekund do wrzątku i zamieszać. Następnie odcedzić na sitku.
  2. Składniki na marynatę do cebuli wymieszać, dodać cebulę i przełożyć do słoika. Słoik wstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Śledzie opłukać zimną wodą, a jeśli są mocno słone to namoczyć. Co pewien czas zmieniać wodę i sprawdzać ich smak. Śledzi, które nie są bardzo słone, nie trzeba moczyć.
  4. Po moczeniu śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Pokrojone śledzie wymieszać z olejem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  6. Śledzie włożyć razem z olejem i przyprawami do słoików, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
  7. Śledzie z oleju wymieszać z zamarynowaną cebulą i po 30 minutach można już podawać.

    Zobacz również: śledzie z cebulą i jabłkiem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady