Śledzie w kurkumie

Słoneczne śledzie w kurkumie z nieco orientalną nutą. Marynowane śledzie w kurkumie dobrze smakują i pięknie prezentują się wśród innych potraw. Śledzie na święta, które nie wymagają długiego marynowania i wszystkim smakują.

Śledzie z kurkumą i imbirem
Zastanawiasz się, jakie zrobić śledzie na święta? Koniecznie wypróbuj mój pomysł na coś nowego i zrób śledzie w kurkumie. Przygotowanie marynowanych śledzi w kurkumie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba również długo czekać na ich jedzenie. Śledzie w marynacie z kurkumy i imbiru wystarczy zrobić 1 - 2 dni przed świętami, aby cieszyć się ich smakiem i pięknym kolorem.

Śledzie w kurkumie przygotowane z dodatkiem chili będą bardziej pikantne. Osoby, które lubią śledzie w śmietanie, mogą jej podać wymieszane z odrobiną śmietany. Trzeba wziąć jednak pod uwagę, że śmietana złagodzi również ich pikantność. Kupować należy dobrej jakości śledzie, gdyż tylko z takich wyjdą smaczne śledzie w kurkumie.
Śledzie z cebulą w kurkumie
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Przepis na śledzie w kurkumie:

  • 4 małosolne płaty śledzia matias 
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy

Jak zrobić śledzie w kurkumie?

  1. Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju.
  2. Płaty śledziowe spróbować, jeśli są bardzo słone, to namoczyć na co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
  3. W 100 ml oleju rozmieszać kurkumę, imbir, pieprz, sok z cytryny i chili.
  4. Do pokrojonych śledzi dodać podsmażoną cebulę razem z olejem i olej z kurkumą, dokładnie wymieszać.
  5. Śledzie przełożyć do słoika, jeśli nie są pokryte olejem, to należy go uzupełnić.
  6. Przyprawione śledzie wstawić na 1 - 2 dni do lodówki.

    Zobacz również: śledzie korzenne.

Komentarze

  1. Nie słyszałam o takich śledziach. W sumie warto spróbowac czegoś nowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzi mam na razie dość ale na pewno kiedyś wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady