Śledzie w kurkumie

Słoneczne śledzie w kurkumie z nieco orientalną nutą. Marynowane śledzie w kurkumie dobrze smakują i pięknie prezentują się wśród innych potraw. Śledzie na święta, które nie wymagają długiego marynowania i wszystkim smakują.

Śledzie z kurkumą i imbirem
Zastanawiasz się, jakie zrobić śledzie na święta? Koniecznie wypróbuj mój pomysł na coś nowego i zrób śledzie w kurkumie. Przygotowanie marynowanych śledzi w kurkumie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba również długo czekać na ich jedzenie. Śledzie w marynacie z kurkumy i imbiru wystarczy zrobić 1 - 2 dni przed świętami, aby cieszyć się ich smakiem i pięknym kolorem.

Śledzie w kurkumie przygotowane z dodatkiem chili będą bardziej pikantne. Osoby, które lubią śledzie w śmietanie, mogą jej podać wymieszane z odrobiną śmietany. Trzeba wziąć jednak pod uwagę, że śmietana złagodzi również ich pikantność. Kupować należy dobrej jakości śledzie, gdyż tylko z takich wyjdą smaczne śledzie w kurkumie.
Śledzie z cebulą w kurkumie
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Przepis na śledzie w kurkumie:

  • 4 małosolne płaty śledzia matias 
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy

Jak zrobić śledzie w kurkumie?

  1. Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju.
  2. Płaty śledziowe spróbować, jeśli są bardzo słone, to namoczyć na co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
  3. W 100 ml oleju rozmieszać kurkumę, imbir, pieprz, sok z cytryny i chili.
  4. Do pokrojonych śledzi dodać podsmażoną cebulę razem z olejem i olej z kurkumą, dokładnie wymieszać.
  5. Śledzie przełożyć do słoika, jeśli nie są pokryte olejem, to należy go uzupełnić.
  6. Przyprawione śledzie wstawić na 1 - 2 dni do lodówki.

    Zobacz również: śledzie korzenne.

Komentarze

  1. Nie słyszałam o takich śledziach. W sumie warto spróbowac czegoś nowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzi mam na razie dość ale na pewno kiedyś wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *