Śledzie z cebulą i jabłkiem

Smaczne i łatwe do przygotowania śledzie z cebulą i jabłkiem. Idealny przepis na śledzie na święta i nie tylko. Śledzie w oleju z cebulą, których smak podkreśla i ożywia dodatkowo jabłko.

Śledzie w cebuli z jabłkiem
Zazwyczaj trudno jest wybrać przepis na śledzie świąteczne, ale według mnie im jest on prostszy, tym wychodzą z niego smaczniejsze śledzie. Przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem jest banalnie prosty. Odświętnego smaku śledziom dodaje jabłko, które przyjemnie podkreśla ich smak.

Jeśli ktoś lubi śledzie świąteczne w śmietanie, to może je tuż przed podaniem wymieszać z odrobiną śmietany. Osobiście wolę śledzie w oliwie z cebulką i samym jabłkiem.
Śledzie w cebuli
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie

Przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem:

  • 1 kg małosolnych śledzi matias
  • 3 cebule
  • 1 - 2 jabłka
  • olej rzepakowy lub lniany (u mnie 400 ml)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 liście  laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • mielony pieprz naturalny do podania

Jak zrobić śledzie z cebulą i jabłkiem?

  1. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, lub nawet namoczyć. Śledzi zbyt długo nie moczyć, gdyż stracą swój smak.
  2. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać z octem jabłkowym i sokiem z cytryny.
  4. Cebule obrać, pokroić w cienkie pióra i połączyć z jabłkami. Jeśli nie możemy spożywać surowej cebuli, można ją wcześniej zanurzyć na 30 sekund we wrzątku i odcedzić. Z taką cebulą śledzie będą łagodniejsze w smaku.
  5. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i przełożyć do słoików.
  6. Śledzie w słoikach wstawić na co najmniej jeden dzień do lodówki lub spożywać od razu. Tak przygotowane śledzie przechowywać w lodówce.
  7. Śledzie na święta podawać ze świeżo mielonym pieprzem.

    Zobacz również: śledź z majerankiem.

Komentarze

  1. Z chęcią spróbuję. Nigdy nie myślałam żeby dać jabłko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady