Ciasto makowe z białek

Każdy powinien posiadać ten prosty przepis na ciasto makowe z białek. Idealne ciasto z makiem na świąteczny deser i nie tylko. Ciasto z białek to dobry sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków, faworków lub innych kruchych wypieków. Łatwy do zrobienia makowiec, który jest raczej jak piegusek. Ciasto makowe z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne, a do tego bardzo smaczne.

Ciasto piegusek na białkach
Ciasto makowe z białek robię dość często, i to nawet poza okresem świątecznym. Ciasto z makiem na białkach pozwala wykorzystać białka, które zostają mi po robieniu wypieków z dodatkiem samych żółtek. Białka zazwyczaj gromadzę przez jakiś czas i przechowuję w zamrażarce, dokładając je do szczelnie zamykanego pojemnika. Na pokrywce naklejam plasterek i zapisuję, ile akurat dokładam białek, aby później znać ich liczbę w pojemniku. Zamrożone białka świetnie się przechowują i nie tracą swoich właściwości. U mnie najdłużej w zamrażarce były 3 m-ce. Zamrożone białka rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Makowiec z białek wychodzi miękki i wilgotny. Ciasto z makiem można zrobić z dodatkiem maku zarówno mielonego, jak i nie. Ciasto makowe z niemielonego maku wychodzi z delikatnym efektem strzelania/skrzypienia ziarenek maku podczas jedzenia i jest to nawet przyjemne. Ciasto z białek na zdjęciu jest z dodatkiem mielonego suchego maku.
Makowiec z lukrem
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Forma: 11 cm x 30 cm x 8 cm

Przepis na ciasto makowe z białek:

  • 1 szklanka maku (może być suchy mak mielony lub cały w ziarenkach)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka białek (białka z 8 - 9 jajek)
  • 125 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto makowe z białek?

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Podczas ubijania cukier dodawać po 2 -3  łyżki i po każdym dodaniu miksować tak długo, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Nie przerywając miksowania, ale na mniejszych obrotach wmiksować do białek cienkim strumieniem zimne masło lub olej. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta w małych porcjach i krótko miksować na małych obrotach miksera.
  4. Na koniec dodać mak, skórkę z cytryny i delikatnie, ale dokładnie przy pomocy łopatki wymieszać.
  5. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut, do suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.
    Jak zrobić lukier?
    Wszystkie składniki starannie rozetrzeć, aby powstał gładki i lśniący lukier.

    Zobacz również: ciasto makowe z lukrem.

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam takiego. Fajnie będzie zrobic coś nowego na święta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady