Ciasto makowe z białek

Każdy powinien posiadać ten prosty przepis na ciasto makowe z białek. Idealne ciasto z makiem na świąteczny deser i nie tylko. Ciasto z białek to dobry sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków, faworków lub innych kruchych wypieków. Łatwy do zrobienia makowiec, który jest raczej jak piegusek. Ciasto makowe z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne, a do tego bardzo smaczne.

Ciasto piegusek na białkach
Ciasto makowe z białek robię dość często, i to nawet poza okresem świątecznym. Ciasto z makiem na białkach pozwala wykorzystać białka, które zostają mi po robieniu wypieków z dodatkiem samych żółtek. Białka zazwyczaj gromadzę przez jakiś czas i przechowuję w zamrażarce, dokładając je do szczelnie zamykanego pojemnika. Na pokrywce naklejam plasterek i zapisuję, ile akurat dokładam białek, aby później znać ich liczbę w pojemniku. Zamrożone białka świetnie się przechowują i nie tracą swoich właściwości. U mnie najdłużej w zamrażarce były 3 m-ce. Zamrożone białka rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Makowiec z białek wychodzi miękki i wilgotny. Ciasto z makiem można zrobić z dodatkiem maku zarówno mielonego, jak i nie. Ciasto makowe z niemielonego maku wychodzi z delikatnym efektem strzelania/skrzypienia ziarenek maku podczas jedzenia i jest to nawet przyjemne. Ciasto z białek na zdjęciu jest z dodatkiem mielonego suchego maku.
Makowiec z lukrem
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Forma: 11 cm x 30 cm x 8 cm

Przepis na ciasto makowe z białek:

  • 1 szklanka maku (może być suchy mak mielony lub cały w ziarenkach)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka białek (białka z 8 - 9 jajek)
  • 125 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto makowe z białek?

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Podczas ubijania cukier dodawać po 2 -3  łyżki i po każdym dodaniu miksować tak długo, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Nie przerywając miksowania, ale na mniejszych obrotach wmiksować do białek cienkim strumieniem zimne masło lub olej. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta w małych porcjach i krótko miksować na małych obrotach miksera.
  4. Na koniec dodać mak, skórkę z cytryny i delikatnie, ale dokładnie przy pomocy łopatki wymieszać.
  5. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut, do suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.
    Jak zrobić lukier?
    Wszystkie składniki starannie rozetrzeć, aby powstał gładki i lśniący lukier.

    Zobacz również: ciasto makowe z lukrem.

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam takiego. Fajnie będzie zrobic coś nowego na święta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *