Piernik wyśmienity

/ 0

Piernik wyśmienity i sposób jego przygotowania sprawia, że jest to najłatwiejszy piernik do zrobienia na święta. Piernik wyśmienity to bardzo aromatyczne i smaczne ciasto świąteczne, a do tego przyjemnie wilgotny za sprawą konfitury. 

Piernik świąteczny
z konfiturą z węgierek
Wcześniej myślałam, że piernik świąteczny jest trudnym do zrobienia ciastem. Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż uważałam jego wykonanie za bardzo pracochłonne. Pewnego razu podjęłam jednak wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak piernik wyśmienity posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.
Piernik z konfiturą
z konfiturą z mirabelek

Przepis na piernik wyśmienity:

  •  1/2 kostki masła
  •  1 szklanka cukru
  •  2 łyżki miodu
  •  2 łyżki powideł śliwkowych
  •  4 łyżeczki przyprawy do piernika
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  2 łyżki gorzkiego kakao
  •  2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  2 pełne łyżki kawy Inki
  •  250 ml (1 szklanka) mleka
  •  2 jajka
  •  300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej

Przełożenie piernika:

  •   kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa do piernika:

  • 1 czekolada z co najmniej 45% zawartością kakao
  •  50 g masła
  •  2 łyżki mleka

Jak zrobić łatwy piernik wyśmienity?

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na  większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm.
  2. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  3.  Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  4. Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  5. Po całkowitym wystudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.  
  6. Przełożony piernik polać polewą.

Polewa do piernika:

  1. Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub  na garnku z wrzącą wodą.
  2. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu, należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.

    Zobacz również: piernik z powidłami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *