Translate

czwartek, 1 stycznia 2015

Piernik wyśmienity

Sposób przygotowania sprawia, że jest to najłatwiejszy piernik do zrobienia na święta. Piernik wyśmienity to bardzo aromatyczne i smaczne ciasto, a do tego przyjemnie wilgotny za sprawą konfitury. 


Piernik świąteczny
z konfiturą z węgierek

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.
Piernik z konfiturą
z konfiturą z mirabelek


Składniki:

  •  1/2 kostki masła
  •  1 szklanka cukru
  •  2 łyżki miodu
  •  2 łyżki powideł śliwkowych
  •  4 łyżeczki przyprawy do piernika
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  2 łyżki gorzkiego kakao
  •  2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  2 pełne łyżki kawy Inki
  •  250 ml (1 szklanka) mleka
  •  2 jajka
  •  300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej

Przełożenie piernika:

  •   kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa do piernika:

  • 1 czekolada z co najmniej 45% zawartością kakao
  •  50 g masła
  •  2 łyżki mleka

Sposób przygotowania łatwego piernika:

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na  większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm.
  2. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  3.  Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  4. Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  5. Po całkowitym wystudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.  
  6. Przełożony piernik polać polewą:
    czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub  na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.

    Zobacz również: piernik z powidłami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: