Translate

środa, 18 marca 2015

Jak wykonać zakwas żytni


Wyhodowanie zakwasu zajmuje 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę, pozostawić tylko światełko. 

Zakwas
Korzystałam z porad ze strony smakowitychleb.pl, zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu.

Przygotować:
  • słoik o pojemności 1 litra
  • gazę lub inny materiał przepuszczający powietrze
  • 250 g mąki żytniej (użyłam żytniej 2000)
  • drewniana łyżka lub patyczek do mieszania
  • 250 ml ciepłej woda

    Plan wykonania:
  1. Dzień 1 godz. 8:00
    - 100 g mąki żytniej
    - 100 ml ciepłej wody
    Wsypać mąkę do słoika, wlać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i założyć gumkę recepturkę. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Dzień 2 godz. 8:00
    - 50 g mąki żytniej
    - 50 ml ciepłej wody
    Dodać do zawartości słoika, wymieszać i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  3. Dzień 3 godz. 8: 00
    - 50 g mąki żytniej
    - 50 ml ciepłej wody
    Dodać do zawartości słoika wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać.
  4. Dzień 4 godz. 8:00
    - 50 g mąki żytniej
    - 50 ml ciepłej wody
    Dodać do zawartości słoika, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Dzień 5 godz. 8:00
    Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobiny suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Chleby na młodym zakwasie proponuję piec z mąki o niższym typie, ta 2000 może być za ciężka.
Przechowywanie zakwasu:
W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi).

Dokarmianie zakwasu:
Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zakwas może mieć lekko przyschniętą górę, lecz to nie przeszkadza. Przed pieczeniem należy tak dokarmiony zakwas pozostawić w ciepłym miejscu. Ja wyjmuję zakwas rano, dokarmiam, a wieczorem mieszam zaczyn na chleb.

Na bazie wykonanego zakwasu można zrobić zakwas do żurku.
Zakwas do żurku:
  • 2 łyżki zakwasu 
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • skórka z chleba razowego (mały kawałek)
    Składniki włożyć do słoika, wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 4 - 5 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać i sprawdzić, czy kwaśnieje. Po 4 - 5 dniach przecedzić przez sitko i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: