Translate

piątek, 6 marca 2015

Kasza jaglana z powidłami

Faktu, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, nie muszę chyba przypominać. Mogę jedynie zachęcić do jej spożywania. Proponuję wersję na słodko z powidłami śliwkowymi. Taka kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację.

Śniadanie lub kolacja z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii)
  • 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
  • powidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubione
  • płatki migdałowe
  • gorąca woda do płukania kaszy

Jak ugotować kaszę jaglaną?

  1. Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma na celu pozbawienie kaszy goryczki.
  2. Zagotować mleko, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i cukier.
  3. Podczas gotowania obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.
  4. Ugotowaną kaszę zdjąć z palnika, przykryć i odczekać z 5 - 10 minut.
  5. Podawać z powidłami ze śliwek węgierek lub innymi ulubionymi. Na wierzch posypać garść płatków migdałowych.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: