Translate

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kurczak imbirowy z miodem


Kurczak imbirowy z miodem, to proste i szybkie do przygotowania danie. Taki kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty, zdrowy i u mnie w domu wszystkim bardzo smakuje. 
Świeży imbir w połączeniu z miodem nadaje piersi z kurczaka bardzo przyjemnego smaku. Na pewno po takim posiłku nikt nie będzie się czuł ociężały, gdyż imbir ułatwia trawienie. Danie jest do tego niezbyt drogie, a składniki w miarę ogólnie dostępne.
Imbir jest powszechnie wykorzystywany w Azji, zarówno w kuchni jak i leczniczo. W mojej kuchni zawsze musi być imbir świeży lub mielony, gdyż bardzo lubimy dania z jego dodatkiem.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 10 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • około 3 łyżki oleju (do smażenia)
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 1 szklanka suchego ryżu (dla 3 osób)

Przygotowanie:
  1. Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki.
  2. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
  4. Kukurydzę odcedzić.
  5. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę.
  6. Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut.
  7. Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi, dusić pod przykryciem około 8 minut.
  8. Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy.
  9. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati).
    Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać  go również zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić.

Zobacz również:

Warzywa z kurczakiem gyros

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: