Translate

niedziela, 15 stycznia 2017

Dorsz z warzywami

Dorsz jest chudą, bardzo smaczną i łatwą do przygotowania rybą. Zawiera dużo potasu, fosforu, selenu, niacyny oraz witaminy B6 i B12. Najlepsza jest oczywiście świeża polędwica z dorsza, gdyż nie traci swoich walorów w czasie rozmrażania. Szkoda, że dostęp do świeżej ryby mają zapewne tylko, osoby mieszkające nad morzem lub w większych miastach.

Smażony dorsz z warzywami

Jaką wybierać rybę do smażenia?

Mam szczęście, gdyż w moim mieście jest możliwość kupienia dwa razy w tygodniu naprawdę świeżej ryby, takiej z lodu, a nie zamkniętej w folii lub głęboko mrożonej. Cena świeżej ryby może zniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości.

Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom.
Dorsz smażony

Składniki:

(porcja na 3 - 4 osoby)
  • 800 g świeżej polędwicy z dorsza
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego (opcjonalnie)
  • około 200 ml ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
Dorsz smażony z warzywami

Przygotowanie smażonego dorsza z warzywami:

  1. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę.
  2. Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
  5. Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki.
  6. Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.
    Polecam również dorsza pieczonego z warzywami.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię rybę. Twój przepis jest wspaniały i chętnie go wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna rybka. Bardzo lubię dorsza. Z warzywami na pewno smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie obiady :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: