Translate

wtorek, 2 maja 2017

Sernik z brzoskwiniami i mascarpone

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone.


Sernik ma lekko kremową i wilgotną konsystencję, którą uzyskałam poprzez pieczenie go w piekarniku z wstawionym naczyniem z wodą. Takie pieczenie sprawia również, że sernik ma równą i niepopękaną powierzchnię. Sernik nie jest mocno słodki, jeśli więc lubimy bardzo słodkie, to należy dodać do masy serowej więcej cukru.

Składniki:
(forma o średnicy 28 cm)
Spód do sernika:
  • 250 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła
  • 100 g migdałów
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli herbatniki są mało słodkie)

    Masa serowa:
  • 1 kg dobrego sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (L)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń

    Polewa z galaretki i mascarpone:
  • 250 ml syropu z brzoskwiń
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone

Przygotowanie:
Spód do sernika:
  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały. Jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać również cukier puder.
  2. Wszystkie składniki wymieszać, ma powstać masa o niezbyt grubej strukturze mokrego piasku, którą wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę starannie wyrównać za pomocą łyżki.
Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal ucierając dodawać na przemian ser i serek mascarpone oraz budyń.
  2. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Na spód z herbatnikami powoli wyłożyć 1/2 część masy serowej, następnie rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie i zalać je drugą częścią masy serowej. Wierzch starannie wyrównać.
  4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wylać na blaszkę z piekarnika 300 ml wody i wstawić ją na najniższy poziom w piekarniku, a powyżej na kratkę wstawić foremkę z sernikiem.
  5. Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 40 minut.
  6. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z foremki.
Polewa z galaretki i mascarpone:
  1. Syrop z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim galaretkę.  Jeśli syropu jest mniej niż 250 ml, to dodać wody.
  2. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i połową wystudzonej i lekko tężejącej galaretki.
  3. Polewę z mascarpone rozsmarować na wystudzonym serniku, łyżką nierównomiernie powykładać na nią niezastygniętą jeszcze galaretkę i delikatnie łyżeczką na powierzchni robić wzorki podobne, jak na zdjęciu powyżej.
  4. Sernik wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

19 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: