2017-05-03

Przyprawy do pizzy

Smak pizzy nie byłby pełny, gdyby nie występowały na niej przyprawy. Warto więc wiedzieć, jakie przyprawy dodać, aby własnoręcznie przygotowana pizza była niezapomnianą ucztą.


Podstawowe zioła i przyprawy
Początkowo pizza była chlebowym plackiem natartym oliwą i posypaną ziołami i startym czosnkiem. W takiej formie nazywana była daniem ubogich. Dopiero w osiemnastym wieku pizza zaczęła wyglądać tak, jak dzisiaj ją znamy. Pierwszymi przyprawami na pizzy były bez wątpienia sól, której odrobina musi się znaleźć w każdym dobrym cieście na pizzę oraz bazylia, która pojawiła się na pizzy przygotowanej przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Królową zachwyciła pizza w kolorach włoskiej flagi, na której znajdowały się pomidory, mozzarella oraz bazylia, dlatego też od jej imienia taka pizza wrocław nazywana jest margheritą. Do dziś znajduje się ona w menu każdej dobrej pizzerii.

Bazylia i oregano
Dwa zioła, które najczęściej występują na pizzach to właśnie bazylia i oregano, które poprawnie nazywane jest lebiodką pospolitą. Bazylia najczęściej wykorzystywana jest w formie świeżych listków, które nakłada się na pizzę już po upieczeniu, zarówno dla osiągnięcia efektu dekoracyjnego, jak i w celu podkreślenia smaku pizzy. Świetnie komponuje się na przykład z pomidorami i mozzarellą. Bywa, że bazylia jest wykorzystywana do pesto, które podaje się jako sos do pizzy. Z kolei oregano do pizzy najczęściej stosowane jest w formie suszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego smaku. Oregano stosuje się nie tylko do pizzy, lecz również do innych dań, a także słodkich likierów.

Zioła prowansalskie
Oregano występuje także jako składnik mieszanki ziół, zwanej ziołami prowansalskimi. Oprócz oregano spotkać w niej możemy rozmaryn i tymianek, cząber, majeranek i estragon, a czasami koper, laur, miętę czy trybulę. Wiele osób przygotowując pizzę w domu, sięga właśnie po zioła prowansalskie, aby ją przyprawić. Zioła prowansalskie mają bogaty smak i aromat, dlatego dobrze komponują się z elementami pizzy.

5 komentarzy:

  1. W mojej kuchni używam dużo przypraw i nie wyobrażam sobie dań bez nich :) Jestem bazyliomaniaczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram bez tych przypraw pizza nie ma swojego smaku i aromatu 😊

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj