Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów

/ 6

Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów to pyszne danie, które jest w 100% zgodne z motto mego bloga: szybko, tanio, smacznie i zdrowo. Przygotujecie je przy niewielkim wkładzie finansowym i w krótkim czasie. Połączenie tuńczyka i pomidorów z makaronem daje bardzo lekkie i sycące danie obiadowe.

Tuńczyk z makaronem i pomidorami
Może jestem mono tematyczna, ale bardzo lubię makaron i kiedy tylko mogę, tworzę z niego różne dania. Tym razem lekkie danie z dodatkiem tuńczyka i pomidorów gościło u mnie na piątkowym obiedzie. Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów dobrze smakuje podany na ciepło, jak również na zimno, więc można go zabrać do pudełka i w pracy zjeść w porze lunchu.
Sos do makaronu z tuńczyka i pomidorów

Składniki:

(na 3 - 4 porcje)
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 3 - 4 świeże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki startego sera żółtego długodojrzewającego do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie makaronu z sosem z tuńczyka:

  1. Świeże pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pomidory, czosnek, bazylię, oregano i masło. Świeże pomidory smażyć około 10 minut, aż pomidory będą się rozpadać, pomidory z puszki krócej.
  4. Pod koniec dodać tuńczyka wyjętego z zalewy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i już długo nie smażyć.
  5. Do sosu dodać ugotowany al'dente według przepisu na opakowaniu makaron.
  6. Po wyłożeniu na talerze można posypać serem i udekorować świeżą bazylią.

    Zobacz również: spaghetti carbonara.

Komentarze

  1. Lubię tuńczyka i makaron pod każdą postacią :) Smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tuńczyka :) Twoje danie bardzo przypadło mi do gustu ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie :) też często robię takie danie, gdy nie mam czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, czas przygotowania, to tyle co ugotowanie makaronu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady