Translate

wtorek, 22 sierpnia 2017

Sernik czekoladowy na zimno

Kremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku.

Sernik bez pieczenia o smaku czekoladowym
Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek.

Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Kremowa konsystencja sernika na zimno w dużej mierze zależy właśnie od dobrego zmielenia sera. Jeśli ser będzie chudy i zbyt grubo zmielony, w serniku będą wyczuwalne grudki.

Zachęcam do przygotowania tego sernika czekoladowego na zimno, gdyż ma prosty skład, ławo się go robi i świetnie smakuje.  

Ciasto sernik czekoladowy z frużeliną z truskawek

Składniki:

(forma 33 cm x 23 cm x 5 cm)
  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 200 g masła
  • 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • 150 g herbatników kakaowych

Frużelina z truskawek:

  • 500 g truskawek
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik czekoladowy z frużeliną na zimno?

  1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić.
  2. Rozdrobnione masło i czekolady rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą, aby powstała jednolita konsystencja. Można to zrobić również w mikrofalówce, ustawiając ją na rozmrażanie, aby masło się rozpuściło, a czekolada zmiękła (zbyt długo nie rozmrażać, bo przegrzeje się czekolada). Po wyjęciu z mikrofali należy wszystko mieszać do czasu, aż składniki się połączą i będzie jednolita konsystencja.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania stopniowo (po kilka łyżek) dodawać wystudzoną czekoladę. Na koniec delikatnie miksują, dodać lekko tężejącą galaretkę.
  4. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Masę wlewać do formy stopniowo, aby nie wypłynęły herbatniki. Formę wstawić do lodówki, aby sernik stężał.

Jak zrobić frużelinę z truskawek?

  1. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, duże pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować ciągle mieszając na niezbyt dużej mocy palnika przez około 15 minut, aż nie będzie widać surowych truskawek. 
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać i zagotować, aby powstała konsystencja gęstego kisielu. 
  3. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i dokładnie wymieszać z gorącą masą truskawkową. Delikatnie podgrzewać, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotować). 
  4. Frużelina powinna mieć żelową konsystencję, którą po całkowitym wystudzeniu, rozsmarować na zastygniętym serniku. Najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, aby sernik całkowicie stężał. 
  5. Sernik przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: sernik gotowany.

7 komentarzy:

  1. Ale narobilas mi ochoty. Masz rację latem ciasta na zimno smakują lepiej ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki - zwykłe i na zimno :) Daj kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, czekoladowy sernik i truskawki, to po prostu magiczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, te smaki idealnie się uzupełniają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny serniczek.. mniam, koniecznie go robię w ten weekend :P

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: