Babka piaskowa - puszysta i delikatna

/ 5

Przepis na wielkanocną babkę piaskową, która wychodzi bardzo puszysta i delikatna. Prosta babka piaskowa jest niezastąpionym ciastem na każdym świątecznym stole. Babka piaskowa jest ciastem, które bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się ją zjada.

Babka piaskowa posypana pudrem na Wielkanoc
Puszysta i delikatna babka piaskowa od pewnego czasu zagościła u mnie na dobre. Lubię testować nowe przepisy na babki, ale zawsze wracam do tego sprawdzonego i mało wymagającego. Babkę piaskową przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego ucierania, co jest niewątpliwą zaletą przed świętami. Szybka babka piaskowa świetnie sprawdzi się na pyszny deser nie tylko na święta, ale i do codziennej kawki.

Babka piaskowa - puszysta i delikatna jest o umiarkowanej słodyczy, dlatego osobom lubiącym bardzo słodkie wypieki polecam polanie jej lukrem lub słodką polewą. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne i szybkie ciasto, a zapewniam, że zostanie z Wami na zawsze 😀
       Ciasto babka piaskowa z cukrem pudrem
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Forma z kominem o średnicy: 22 cm u góry i 14 cm na dole, wysokość 14 cm

Składniki na babkę piaskową:

(produkty o temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka (L)
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić babkę piaskową?

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę.
  2. Rozpuścić masło i odstawić do wystudzenia.
  3. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąki dodawać do masy partiami i miksować krótko na wolnych obrotach miksera, aby nie było grudek mąki. Miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli wystudzone masło i dodać ekstrakt z wanilii.
  5. Ciasto na babkę piaskową przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, to ciasto upieczone. Babka pieczona w formie bez komina może wymagać dłuższego pieczenia i pilnowania przypieczenia z wierzchu. Jeśli piekarnik zbyt mocno przypieka babkę z góry, należy przykryć ją papierem lub folią do pieczenia.
  7. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut. Następnie delikatnie ciasto wyjąć z formy i wystudzić do końca na kratce.
  8. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

    Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *