2021-03-20

Ciasto z mascarpone i masą krówkową

Szybkie cisto z mascarpone i masą krówkową dla osób lubiących lekkie i puszyste desery. Ciasto z kremem z serka mascarpone jest jak puszek, a masa krówkowa nadaje mu cudownego niezbyt słodkiego smaku. Kajmak-masa krówkowa połączona jest z czekoladą i masłem, co daje pyszną kremową polewę przypominającą nieco smak cukierków toffi.

Ciasto biszkoptowe z kremem i polewą czekoladową
Ciasto z mascarpone i masą krówkową składa się z bardzo puszystego biszkoptu, delikatnego kremu z serka mascarpone o przyjemnym smaku kajmaku i bardziej wyrazistej w smaku kremowej polewy czekoladowej z masą krówkową. 
Puszyste ciasto biszkoptowe może być podstawą wykonania tortu, jeśli je wcześniej dodatkowo nasączymy i odpowiednio udekorujemy. Idealny słodki wypiek na święta.
Ciasto przełożone kremem z mascarpone
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie i chłodzenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z mascarpone i masą krówkową:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 405 lub 450
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy krówkowej (460 g)
  • 50 g czekolady deserowej
  • 70 g masła
  • Płatki migdałowe do dekoracji
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml

Jak zrobić ciasto z mascarpone i masą krówkową?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, pod koniec dodawać małymi partiami cukier. Po każdym dodaniu cukru białka miksować, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku oraz olej i miksować, aż masa zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy.
  3. Następnie wmieszać kakao i miksować do czasu połączenia się z masą.
  4. Obie mąki przesiać z proszkiem i małymi partiami delikatnie łyżką lub łopatką wmieszać do ciasta. Ciasto wymieszać delikatnie, lecz dokładnie, aby nie zostały grudki mąki.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut.
  6. Po około 25 minutach sprawdzić, jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka, można przykryć je kawałkiem papieru lub folii do pieczenia.
  7. Po 35 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, patyczek powinien być suchy. Biszkopt po upieczeniu może być lekko wybrzuszony, ale po wystudzeniu wyrównuje się do wysokości brzegów. 
  8. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  9. Następnie zdjąć papier i przekroić na 2 równe blaty. Biszkopt jest bardzo puszysty i miękki, dlatego proponuję przekrajać go po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej po kilku godzinach, a nawet na następny dzień, wtedy łatwiej się będzie kroił.
  10. Serek mascarpone zmiksować z dodatkiem 2 - 3 łyżek masy krówkowej i powstałym kremem przełożyć biszkopt.
  11. Pozostałą masę krówkową roztopić w kąpieli wodnej z masłem i pokruszoną czekoladą. Miska ze składnikami nie powinna dotykać lustra wody, gdyż mogą się przegrzać i się zwarzyć. Rozpuszczone składniki mieszać, aby powstała gładka i lśniąca polewa, którą polać ciasto i posypać płatkami migdałów.
  12. Ciasto wstawić do schłodzenia na co najmniej 6 godzin.

    Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry