2021-03-11

Ciasto półkruche z dżemem

Pyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta.

Ciasto kruche z jagodami i pianką
Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń w słodkich wypiekach. Do tej pory wśród tego typu ciast królował pleśniak, który robiłam z dodatkiem konfitury śliwkowej lub z czarnej porzeczki i obowiązkowo z warstwą ciasta kruchego z kakao. Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i zrezygnowałam z dodawania kakao, a konfiturę śliwkową zastąpiłam dość wyrazistym w smaku i słodkim dżemem z jagód.

Dżem z jagód był dość słodki, nie posypałam więc ciasta pudrem, ale teraz zrobiłabym do niego lekko kwaśny lukier. Ciasto było umiarkowanie słodkie, ale brakowało właśnie tej nuty kwaśnej, aby przełamać słodycz jagód. Jeśli chodzi o dżem, to każdy może ciasto półkruche zrobić ze swoim ulubiony, aby tylko był gęsty i dobrze rozsmarowywał się na cieście.
Placek kruchy z konfiturą i pianką
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie i chłodzenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto półkruche z dżemem:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g masła (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18%

Warstwa z białek:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
  • 350 - 400 g gęstego dżemu z jagód lub innego
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić półkruche ciasto z dżemem?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  2. Do mąki dodać masło i posiekać je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki.
  3. Następnie wymieszać wszystko z roztrzepanymi żółtkami, łyżką śmietany i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać drugą łyżkę śmietany. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, gdyż za mocno się ociepli i po upieczeniu będzie dość twarde. 
  4. Ciasto podzielić na 3 części, 2 zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki, a 1 rozwałkować i umieścić na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
  5. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
  6. Spód w formie nakłuć równomiernie widelcem i rozsmarować na nim cienką warstwę gęstego dżemu.
  7. Następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jedną część zamrożonego ciasta i rozłożyć na nim równomiernie ubitą pianę z białek.
  8. Na pianę równomiernie zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut, do czasu przyrumienienia się ciasta z wierzchu.
  10. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć razem z papierem z formy i oprószyć cukrem pudrem. U mnie dżem z jagód był dość słodki, pominęłam więc posypanie cukrem pudrem.
Zobacz również: pleśniak.

6 komentarzy:

  1. Jak dla mnie idealne. Proste, szybkie i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto <3 Idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z pianką. Często takie robię z konfiturą lub sezonowymi owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciasto; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho, ogólnie lubię kruche, a nawet bardzo kruche wypieki.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry