2021-09-02

Flaczki grzybowe z kani

Flaczki grzybowe z kani to pożywna sezonowa zupa na lekki i zdrowy obiad. Grzyb kania najczęściej zjadany jest w formie smażonej al'a kotlet schabowy. Warto jednak wykorzystać walory smakowe kani i zrobić z jej dodatkiem zupę.

Zupa a'la flaczki z grzybów
Grzyb kania czubajka jest powszechnie występującym grzybem latem i wczesną jesienią. Można znaleźć ją w trawie na obrzeżach lasu lub łąki. Kania czubajka ma kapelusz pokryty suchymi brązowymi łuskami, kremowe blaszki i lekko chropowatą brązowawą nóżkę. Niedoświadczony grzybiarz może pomylić ją jednak z muchomorem sromotnikowym, który jest bardziej oliwkowy i na kapeluszu nie ma tych charakterystycznych brązowych łusek, tylko zielonkawe i mniejsze. Jeśli nie mamy dużego doświadczenia to najlepiej nie brać młodych grzybów, które jeszcze nie mają rozwiniętych kapeluszy. Grzyby najlepiej kupować tylko u sprawdzonych certyfikowanych sprzedawców.

Mam w domu doświadczonego grzybiarza i może niezbyt często, ale gdy ma tylko ku temu sposobność dostarcza mi świeżutkie grzyby. Tym razem natrafił właśnie na kanie. Było sporo pięknych okazów, które zostały zjedzone na obiad w formie smażonych wegetariańskich schabowych. Część grzybów wysuszyłam, a z pozostałych powstały pyszne flaczki grzybowe z kani. Wyszła lekka i pożywna wegetariańska zupa z kani.
Zupa flaczki z grzybów kania
Liczba porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 40 minut

Przepis na flaczki grzybowe z kani:

  • 4 - 5 średniej wielkości kapelusze kani
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 korzenia selera
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczko ostrej papryki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 2 l wywaru z mięsa lub warzyw
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić flaczki grzybowe z kani?

  1. Marchew, ziemniaki, selera obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Obsmażyć na maśle i gotować w wywarze z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 15 minut.
  2. Cebule, czosnek, imbir obrać, drobno posiekać i podsmażyć, po czym dodać do gotujących się warzyw.
  3. Następnie pokroić w 1 cm paski oczyszczone kapelusze kani i również podsmażyć.
  4. Do prawie ugotowanych warzyw dodać kanie, przyprawić majerankiem, tymiankiem, papryką, czosnkiem granulowanym i gotować około 10 minut.
  5. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i zagotować.

    Zobacz również: flaki wołowe.

1 komentarz:

  1. włąsnie ostatnio o takich flaczkach wspominał moj tata musze zapisac przepis i zrobic

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry