Flaczki grzybowe z kani
Flaczki grzybowe z kani to pożywna sezonowa zupa na lekki i zdrowy obiad. Grzyby kani najczęściej zjadane są w formie smażonej al'a kotlet schabowy. Warto jednak wykorzystać walory smakowe kani i zrobić z jej dodatkiem zupę grzybową. Zupa z kani lekka i pożywna.
Grzyb kania czubajka jest powszechnie występującym grzybem latem i
wczesną jesienią. Można znaleźć ją w trawie na obrzeżach lasu lub łąki.
Kania czubajka ma kapelusz pokryty suchymi brązowymi łuskami, kremowe
blaszki i lekko chropowatą brązowawą nóżkę. Niedoświadczony grzybiarz może
pomylić ją jednak z muchomorem sromotnikowym, który jest bardziej oliwkowy i
na kapeluszu nie ma tych charakterystycznych brązowych łusek, tylko
zielonkawe i mniejsze. Jeśli nie mamy dużego doświadczenia to najlepiej nie
brać młodych grzybów, które jeszcze nie mają rozwiniętych kapeluszy. Grzyby
najlepiej kupować tylko u sprawdzonych certyfikowanych sprzedawców.
Mam w domu doświadczonego grzybiarza i może niezbyt często, ale gdy ma tylko
ku temu sposobność dostarcza mi świeżutkie grzyby. Tym razem natrafił
właśnie na kanie. Było sporo pięknych okazów, które zostały zjedzone na
obiad w formie smażonych wegetariańskich schabowych. Część grzybów
wysuszyłam, a z pozostałych powstały pyszne flaczki grzybowe z kani.
Wyszła lekka i pożywna zupa z kani. Pyszna zupa grzybowa wychodzi również z grzybów kania.
Przepis na flaczki grzybowe z kani
Składniki na flaczki grzybowe z kani:
- 4 - 5 średniej wielkości kapelusze kani
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1/2 korzenia selera
- 5 cm świeżego imbiru
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczko ostrej papryki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
- 2 l wywaru z mięsa lub warzyw
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić flaczki grzybowe z kani?
- Marchew, ziemniaki, selera obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Obsmażyć na maśle i gotować w wywarze z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 15 minut.
- Cebule, czosnek, imbir obrać, drobno posiekać i podsmażyć, po czym dodać do gotujących się warzyw.
- Następnie pokroić w 1 cm paski oczyszczone kapelusze kani i również podsmażyć.
- Do prawie ugotowanych warzyw dodać kanie, przyprawić majerankiem, tymiankiem, papryką, czosnkiem granulowanym i gotować około 10 minut.
-
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i
zagotować.
włąsnie ostatnio o takich flaczkach wspominał moj tata musze zapisac przepis i zrobic
OdpowiedzUsuńSuper wege flaczki ;)
OdpowiedzUsuńA właśnie szukałam pomysłu na obiad! Twój blog spadł mi z nieba! Uwielbiam flaczki, ale jestem weganką od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że za niektórymi smakami mi się tęskni. Dziękuję i pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuń