Ciasto czekoladowe z cukinii

/ 1

Puszyste, a zarazem wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii. Szybkie ciasto na deser, które przygotujesz bez dużego wysiłku. Ciasto z cukinii o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym czekoladowym smaku. Odpowiedni deser także dla wegetarian.

Ciasto z cukinii o smaku czekoladowym
Ulubiony przepis na ciasto z cukinii, z którego przygotowuję wypieki bardzo często. Smaku cukinii w cieście zupełnie się nie wyczuwa. Ciasto czekoladowe z cukinii jest przyjemnie wilgotne i puszyste od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem ciasto posypuję tylko cukrem pudrem, ale nadaje się również do przełożenia lekkim kremem np. z mascarpone. Będzie pasowała do niego także polewa z czekolady.

Przygotowując ciasto z cukinii, należy pamiętać, aby odcisnąć z płynu startą cukinię. Nadmiar płynu może sprawić, że ciasto stanie się ciężkie i nie będzie puszyste.
Ciasto z cukinii
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Forma: 24 cm x 29 cm na 7 cm

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinii:

  • 1 duża lub 2 małe cukinie (waga po wydrążeniu pestek około 550 - 600 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki (450 g)
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml

Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii?

  1. Cukinię przekroić i wydrążyć z niej pestki. Jeśli cukinia jest starsza i ma grubą skórę to, należy ją również obrać. Następnie cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z 0,5 łyżeczki soli. Pozostawić na około 10 minut, po czym odcisną na sitku cały płyn.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  3. Nie przerywając miksowania wlewać cieniutką stróżką olej i miksować do czasu całkowitego połączenia się oleju z masą z jajek.
  4. Mąkę, proszek, sodę i kakao dokładnie wymieszać, można nawet przesiać przez sitko.
  5. Do masy dodawać partiami sypkie składniki i wstępnie wymieszać łyżką, po czym krótko miksować, aby nie było widocznych grudek mąki.
  6. Dodać sok z cytryny i odciśniętą cukinię, wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  7. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto dyniowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *