Ciasto jabłecznik z kokosem

/ 6

Jabłecznik z kokosem to jedno z tych ciast z jabłkami, którego smak długo się pamięta. Ciasto jabłecznik z kokosem zawiera w sobie dużo jabłek, delikatny biszkopt i przyjemnie chrupiącą warstwę kokosa na wierzchu. Dość proste wykonanie i niezbyt długa lista potrzebnych składników powinno zachęcać do przygotowania tego ciasta z jabłkami.

Biszkopt z jabłkami i kokosem
Jabłecznik z kokosem składa się z 3 warstw i jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne. Zapewniam jednak, że tak nie jest, trzeba tylko zachować kolejność wykonania podaną w opisie. Najpierw najlepiej przygotować warstwę z jabłek, gdyż to zajmuje najwięcej czasu. Następnie powinna być zrobiona warstwa kokosowa i na koniec biszkopt, który będzie na spodzie ciasta z jabłkami. Biszkopt piecze się tylko 15 minut i na gorącym układa się pozostałe warstwy, dlatego muszą one być przygotowane wcześniej.

Z przepisu wychodzi pyszna, umiarkowanie słodka i lekka szarlotka na biszkopcie. Ciasto jabłecznik z kokosem do krojenia nadaje się dopiero po schłodzeniu, ale niecierpliwi mogą jeść jeszcze ciepłe prosto z formy łyżeczką. U mnie 1/3 jabłecznika zniknęła właśnie w taki sposób, gdyż domownikom trudno było się powstrzymać 😃
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco większa

Przepis na ciasto jabłecznik z kokosem:

Biszkopt do jabłecznika:

  • 4 jajka + 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa z jabłek:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Warstwa kokosowa:

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto jabłecznik z kokosem?

Masa z jabłek
  1. Jabłka obrać i pokroić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli jabłka mają dość cienką skórkę i będą tarte, to można ich nawet nie obierać.
  2. Rozdrobnione jabłka włożyć do garnka razem z cukrem i cynamonem, podgrzewać na średniej mocy palnika do czasu, aż zaczną się rozpadać (ciągle mieszać). Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
  3. Następnie do jabłek dodać rozmieszany w 3/4 szklanki zimnej wody budyń, wymieszać i zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć, to zdjąć z palnika. Jeśli jabłka puściły sporo soku, to budyń należy rozmieszać w mniejszej ilości wody.
Warstwa kokosowa:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem tak, aby składniki były połączone.
  2. Dodać wiórki kokosowe i starannie wymieszać.
Biszkopt na spód:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubijać do czasu uzyskania piany.
  2. Gdy białka zaczną się pienić, dosypywać po łyżce cukier.
  3. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i miksować, aż masa zrobi się jaśniejsza.
  4. Do masy w miksować olej i przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, które dodawać stopniowo. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C 15 minut.
  7. Następnie na gorący biszkopt rozłożyć równomiernie jeszcze ciepłą masę z jabłek i przykryć warstwą z wiórków kokosowych.
  8. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 170 stopniach C około 25 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się zapieka, należy przykryć je papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  9. Ciasto po upieczeniu wystudzić i schłodzić przez co najmniej 5 godzin w lodówce, aby warstwa z jabłek stężała.

    Zobacz również: ciasto jabłecznik zaparzany.

Komentarze

  1. Pychota! Właśnie u mnie szarlotki i jabłeczniki znikają jeszcze ciepłe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowa wersja jabłecznika brzmi i wygląda bardzo smacznie. Nie jadłam jeszcze takiego.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłecznik wygląda bardzo pysznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *