Flaczki grzybowe z kani
Flaczki grzybowe z kani to pożywna sezonowa zupa na lekki i zdrowy obiad. Grzyby kani najczęściej zjadane są w formie smażonej al'a kotlet schabowy. Warto jednak wykorzystać walory smakowe kani i zrobić z jej dodatkiem zupę grzybową. Zupa z kani lekka i pożywna.
    Grzyb kania czubajka jest powszechnie występującym grzybem latem i
    wczesną jesienią. Można znaleźć ją w trawie na obrzeżach lasu lub łąki.
    Kania czubajka ma kapelusz pokryty suchymi brązowymi łuskami, kremowe
    blaszki i lekko chropowatą brązowawą nóżkę. Niedoświadczony grzybiarz może
    pomylić ją jednak z muchomorem sromotnikowym, który jest bardziej oliwkowy i
    na kapeluszu nie ma tych charakterystycznych brązowych łusek, tylko
    zielonkawe i mniejsze. Jeśli nie mamy dużego doświadczenia to najlepiej nie
    brać młodych grzybów, które jeszcze nie mają rozwiniętych kapeluszy. Grzyby
    najlepiej kupować tylko u sprawdzonych certyfikowanych sprzedawców.
  
  
    Mam w domu doświadczonego grzybiarza i może niezbyt często, ale gdy ma tylko
    ku temu sposobność dostarcza mi świeżutkie grzyby. Tym razem natrafił
    właśnie na kanie. Było sporo pięknych okazów, które zostały zjedzone na
    obiad w formie smażonych wegetariańskich schabowych. Część grzybów
    wysuszyłam, a z pozostałych powstały pyszne flaczki grzybowe z kani.
    Wyszła lekka i pożywna zupa z kani. Pyszna zupa grzybowa wychodzi również z grzybów kania. 
  
  Przepis na flaczki grzybowe z kani
Składniki na flaczki grzybowe z kani:
- 4 - 5 średniej wielkości kapelusze kani
 - 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 marchewki
 - 2 ziemniaki
 - 1/2 korzenia selera
 - 5 cm świeżego imbiru
 - 3 gałązki natki pietruszki
 - 2 łyżeczki słodkiej papryki
 - 1/2 łyżeczko ostrej papryki
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 - 3 łyżeczki majeranku
 - 1 łyżeczka tymianku
 - sól i pieprz do smaku
 - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
 - 2 l wywaru z mięsa lub warzyw
 - masło klarowane do smażenia
 
Jak zrobić flaczki grzybowe z kani?
- Marchew, ziemniaki, selera obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Obsmażyć na maśle i gotować w wywarze z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 15 minut.
 - Cebule, czosnek, imbir obrać, drobno posiekać i podsmażyć, po czym dodać do gotujących się warzyw.
 - Następnie pokroić w 1 cm paski oczyszczone kapelusze kani i również podsmażyć.
 - Do prawie ugotowanych warzyw dodać kanie, przyprawić majerankiem, tymiankiem, papryką, czosnkiem granulowanym i gotować około 10 minut.
 - 
      Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i
      zagotować.
 



włąsnie ostatnio o takich flaczkach wspominał moj tata musze zapisac przepis i zrobic
OdpowiedzUsuńSuper wege flaczki ;)
OdpowiedzUsuńA właśnie szukałam pomysłu na obiad! Twój blog spadł mi z nieba! Uwielbiam flaczki, ale jestem weganką od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że za niektórymi smakami mi się tęskni. Dziękuję i pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuń