Kruche ciasto ze śliwkami

Łatwe do zrobienia i pyszne ciasto kruche ze śliwkami, które bardzo smakuje moim bliskim. Proste i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami idealne na jesienny deser. Kruchy placek ze śliwkami na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis na najlepsze ciasto o tej porze roku.

Placek kruchy ze śliwkami
Smaczne i łatwe do przygotowania kruche ciasto ze śliwkami jest jednym z częściej robionych przeze mnie ciast jesienią. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze, a cena pozwala na wykorzystanie ich do robienia ciast i przetworów na zimę. Zaraz po jabłkach, to właśnie śliwki najczęściej pojawiają się w moich wypiekach.

Zarówno placek ze śliwkami, jak i domowe przetwory, staram się robić ze śliwek węgierek. Węgierki są zazwyczaj niezbyt wodniste, a przy tym dość mięsiste i świetnie sprawdzają się, zwłaszcza gdy upieczemy z nimi ciasto kruche.

Do ciasta kruchego zwykle używa się samych żółtek, które dodają kruchości. Tym razem kruchość ciasto ze śliwkami częściowo zawdzięcza mielonym migdałom. Ciasto można zrobić z wykorzystaniem innego rodzaju śliwek, aby tylko nie były one zbyt wodniste.

Kruche ciasto ze śliwkami jest o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Schłodzone ciasto przed podaniem najlepiej pokroić i odczekać około 2 - 3 minuty, aby zawarte w nim masło nieco się zluzowało.
Placek ze śliwkami
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 21 cm x 33 cm x 7 cm

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g zimnego mała
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek (u mnie węgierki)
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?

  1. Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, a większą część do lodówki na około 30 - 60 minut. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo wyrabiane ciasto po upieczeniu może być dość twarde.  
  2. W międzyczasie wydrylować śliwki i przekroić na pół.
  3. Ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia, włożyć razem z papierem do formy i wyrównać. Wyrównane ciasto nakłuć równomiernie widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 8 minut.
  4. Podpieczone ciasto posypać mielonymi migdałami, rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać cukrem i cynamonem.
  5. Na śliwki zetrzeć na dużych oczkach tarki wcześniej zamrożone ciasto.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 - 60 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *