Sałatka z rukoli z figami i mozzarellą

Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z rukoli z figami i mozzarellą. Idealna fit sałatka na drugie śniadanie lub lekką kolację. Soczysta, kolorowa, z delikatną nutą orzechową, dzięki rukoli i orzechom włoskim. Świetna przekąska na każdą okazję.

Rukola z figami, awokado i mozzarellą
Pełna smaku i kolorów, a do tego zdrowa sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Szybka sałatka z rukoli z figami i mozzarellą na pewno jest prosta do przygotowania, ale niebanalna w smaku. Lekko orzechowa rukola przyjemnie łączy się ze słodyczą fig i przyjemnym smakiem awokado i mleczną mozzarellą. Smak wszystkich składników podkreśla i zaostrza sos winegret z oliwy, miodu i cytryny. Chrupiącym akcentem i podbijającym orzechowy smak rukoli są orzechy włoskie.

U mnie, o tej porze roku taka kolorowa, pełna smaku i witamin sałatka cieszy się dużym powodzeniem. Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale i szybkość przygotowania. Mając w lodówce składniki na szybką sałatkę z rukoli z figami i mozzarellą, żaden niespodziewany gość nie wyjdzie od nas głodny i nieugoszczony 😀
Sałatka z rukoli z figami i awokado
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Przepis na sałatkę z rukoli z figami i mozzarellą:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 figi
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 - 3 kawałki suszonych pomidorów z oliwy
  • kilka kawałków orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 - 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę z rukoli z figami i mozzarellą?

  1. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na 2 talerze.
  2. Na rukoli ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
  3. Obrać awokado, pokroić w plastry i rozłożyć na rukoli między kawałkami mozzarelli.
  4. Figi pokroić w ósemki i dodać do sałatki.
  5. Na kawałkach mozzarelli położyć pokrojone suszone pomidory i dodać lekko podprażone orzechy włoskie.
  6. Sałatkę tuż przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Wszystko polać sosem, powstałym z wymieszania oliwy z miodem i sokiem z cytryny.
  8. Podawać z kawałkiem chrupiącego świeżego pieczywa.

    Zobacz również: sałatka z rukoli i roszponki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *