Konfitura ze śliwek węgierek
Najlepsza konfitura ze śliwek węgierek z niską zawartością cukru. Konfitura śliwkowa stanowi świetny dodatek do pieczywa, placuszków, naleśników i wszelkich kasz na śniadanie. Sprawdza się również do przekładania ciast i deserów, a także jako samodzielny dodatek do herbaty zimą. Konfitura z węgierek jest jednym z chętniej jedzonych słodkich przetworów w moim domu.
Konfitura ze śliwek węgierek będzie miała odpowiedni smak i
konsystencję tylko wtedy, gdy do jej przygotowania użyjemy dojrzałych i dobrej
jakości śliwek węgierek. Konfitura śliwkowa nie wymaga dodawania dużej
ilości cukru tylko wtedy, gdy śliwki węgierki będą dojrzałe i
słodkie. Konfitura z węgierek najsmaczniejsza wychodzi ze starszej
odmiany śliwki węgierki, której owoce są zdecydowanie mniejsze, a ich miąższ
bardziej zwarty i mniej wodnisty.
Przygotowując konfitury ze śliwek, zwykle wsypywałam cukier od razu do
śliwek i razem z nim gotowałam. Ten sposób wymaga jednak większej uwagi, gdyż
zanim rozpuści się cukier i śliwki puszczą sok, ciągle trzeba wszystko
mieszać, bo inaczej śliwki mogą się przypalić. Dodatkowo bezpośrednie
połączenie cukru ze śliwkami sprawia, że zanim się wszystko zagotuje, na
powierzchni powstaje piana, którą trzeba zbierać lub rozbijać ciągle
mieszając. Według mnie sposób z gotowaniem najpierw syropu z wody i cukru, a
później dodawanie do niego owoców w dużej mierze zapobiega obu tym zjawiskom.
Jeśli mamy bardzo soczyste śliwki, to cukier można nawet rozpuścić w nieco
mniejszej ilości wody.
Zachęcam do robienia konfitury ze śliwek samodzielnie, gdyż mamy wtedy wpływ
na jej skład i sposób przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje drylowanie
śliwek, ale zapewniam, że warto poświęcić swój czas, aby później cieszyć się
cudownym smakiem konfitury śliwkowej. Z przepisu wychodzi umiarkowanie słodka
konfitura, ale na to duży wpływ ma stopień słodyczy wykorzystanych do
zrobienia konfitury śliwek.
Przepis na konfiturę ze śliwek węgierek
Składniki na konfiturę ze śliwek węgierek:
- 4,3 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 500 ml wody
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić konfiturę ze śliwek węgierek?
- Dojrzałe śliwki węgierki umyć i wydrylować. Po wydrylowaniu śliwek pozostało 3,9 kg. W garnku o grubym dnie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, chwilę podgotować.
- Następnie dodać śliwki i sok z cytryny.
- Gotować na małej mocy palnika do czasu, aż konfitura zgęstnieje i będzie szklista. Podczas gotowania co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliła. Czas gotowania zależy od tego, jak bardzo soczyste mamy śliwki.
- Proces gotowania można podzielić na 2 dni. Wieczorem gotować około 1,5 godziny i na dzień następny 1 godzinę. U mnie tym razem właśnie tak było.
- Gorącą konfiturą napełniać wyparzone i suche słoiki. Po zakręceniu słoiki obrócić do góry dnem, przykryć ścierką i pozostawić do wystudzenia.
-
Konfiturę przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
lubię takie domowe przetwory
OdpowiedzUsuń