Konfitura ze śliwek węgierek

Najlepsza konfitura ze śliwek węgierek z niską zawartością cukru. Konfitura śliwkowa stanowi świetny dodatek do pieczywa, placuszków, naleśników i wszelkich kasz na śniadanie. Sprawdza się również do przekładania ciast i deserów, a także jako samodzielny dodatek do herbaty zimą. Konfitura z węgierek jest jednym z chętniej jedzonych słodkich przetworów w moim domu.

Konfitura ze śliwek
Konfitura ze śliwek węgierek będzie miała odpowiedni smak i konsystencję tylko wtedy, gdy do jej przygotowania użyjemy dojrzałych i dobrej jakości śliwek węgierek. Konfitura śliwkowa nie wymaga dodawania dużej ilości cukru tylko wtedy, gdy śliwki węgierki będą dojrzałe i słodkie. Konfitura z węgierek najsmaczniejsza wychodzi ze starszej odmiany śliwki węgierki, której owoce są zdecydowanie mniejsze, a ich miąższ bardziej zwarty i mniej wodnisty.

Przygotowując konfitury ze śliwek, zwykle wsypywałam cukier od razu do śliwek i razem z nim gotowałam. Ten sposób wymaga jednak większej uwagi, gdyż zanim rozpuści się cukier i śliwki puszczą sok, ciągle trzeba wszystko mieszać, bo inaczej śliwki mogą się przypalić. Dodatkowo bezpośrednie połączenie cukru ze śliwkami sprawia, że zanim się wszystko zagotuje, na powierzchni powstaje piana, którą trzeba zbierać lub rozbijać ciągle mieszając. Według mnie sposób z gotowaniem najpierw syropu z wody i cukru, a później dodawanie do niego owoców w dużej mierze zapobiega obu tym zjawiskom. Jeśli mamy bardzo soczyste śliwki, to cukier można nawet rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody.

Zachęcam do robienia konfitury ze śliwek samodzielnie, gdyż mamy wtedy wpływ na jej skład i sposób przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje drylowanie śliwek, ale zapewniam, że warto poświęcić swój czas, aby później cieszyć się cudownym smakiem konfitury śliwkowej. Z przepisu wychodzi umiarkowanie słodka konfitura, ale na to duży wpływ ma stopień słodyczy wykorzystanych do zrobienia konfitury śliwek.

Konfitura z węgierek
Liczba porcji: 2,5 l
Czas przygotowania: 3 godziny

Przepis na konfiturę ze śliwek węgierek:

  • 4,3 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 500 ml wody
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić konfiturę ze śliwek węgierek?

  1. Dojrzałe śliwki węgierki umyć i wydrylować. Po wydrylowaniu śliwek pozostało 3,9 kg. W garnku o grubym dnie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, chwilę podgotować.
  2. Następnie dodać śliwki i sok z cytryny.
  3. Gotować na małej mocy palnika do czasu, aż konfitura zgęstnieje i będzie szklista. Podczas gotowania co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliła. Czas gotowania zależy od tego, jak bardzo soczyste mamy śliwki.
  4. Proces gotowania można podzielić na 2 dni. Wieczorem gotować około 1,5 godziny i na dzień następny 1 godzinę. U mnie tym razem właśnie tak było.
  5. Gorącą konfiturą napełniać wyparzone i suche słoiki. Po zakręceniu słoiki obrócić do góry dnem, przykryć ścierką i pozostawić do wystudzenia.
  6. Konfiturę przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

    Zobacz również: konfitura śliwkowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady