Przykłady zastosowania masła klarowanego ghee w kuchni

Każdy potrzebuje w swojej diecie zdrowych tłuszczy, do których należy między innymi masło klarowane ghee. Stosuje się je już od wieków, powstaje ze świeżego masła poddawanego delikatnej obróbce termicznej w celu pozbycia się resztek białka zwierzęcego. Masło ghee jest uniwersalne i ma szerokie zastosowanie. Można nim smarować kanapki, używać do smażenia, przygotować z niego desery czy nawet kuloodporną kawę.

Masło klarowane ghee

Masło ghee popularne nie tylko w krajach azjatyckich – do czego warto go używać?

W Polsce jedzenie masła jest czymś popularnym od wieków, wyrabiało się je z niepasteryzowanego mleka. Jeśli ktoś hodował własne krowy, to mógł każdego dnia raczyć się świeżo ubijanym masłem, które rozpływało się w ustach. Jest to pełnowartościowy produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie. W maśle znajduje się mnóstwo witamin i cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Z kolei w krajach azjatyckich króluje masło ghee, którego wykonanie jest banalnie proste. Trzeba podgrzać je na małym ogniu, aż wytrącą się z niego zanieczyszczenia, woda i białko. Powstaje czysty tłuszcz, niezwykle smaczny i o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W Polsce również masło klarowane cieszy się rosnącą popularnością. Nadaje się do smażenia, smarowania, duszenia, gotowania. Na maśle ghee można przygotować warzywa, mięso, ryby. Potrawy zostaną wzbogacone o orzechowo-karmelowy aromat. Po masło ghee można śmiało sięgać do wypieku ciast i ciasteczek.

Warto wiedzieć, że wyróżnia się wiele odmian masła klarowanego, w zależności od kraju i tradycji. W Egipcie popularne jest ghee z dodatkiem soli, co nosi nazwę samna. Z kolei meshho to aryjska wersja masła klarowanego, które powstaje z jogurtu. Unikalny smak uzyskuje się przez dodanie kawałka chleba pod koniec procesu klarowania. Jeszcze inną opcją jest ghee z Etiopii, do którego dodaje się mąkę kukurydzianą oraz zioła i sól. Wiele osób zdziwiłoby się mocno smakiem sudańskiego masła klarowanego, które wytwarza się z mleka poddanego fermentacji w uwędzonym owocu guarda. Niezależnie od tego, w jaki sposób zostanie przygotowane masło klarowane, spożywanie go wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia. Dostarcza ono witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli: A, D, E i K oraz choliny. Masło po sklarowaniu jest wolne od białka mleka krowiego, dzięki czemu mogą jeść go nawet alergicy i osoby z nietolerancją laktozy. Ghee to czysty tłuszcz mleczny, dokładnie oczyszczony ze wszystkich niepożądanych substancji. W medycynie ajurwedyjskiej uznaje się je od tysięcy lat za lek pomagający przy wielu dolegliwościach zdrowotnych.

Masło ghee dostępne jest w ofercie sklepu internetowego Krukam 

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady