Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to najlepszy wypiek na jesienny deser, którego wykonanie jest bardzo proste. Łatwy przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu.

Ciasto z jabłkami i kruszonką
O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, które zdecydowanie szybciej się przygotowuje, a smakuje tak samo dobrze. Ciasto ucierane jest proste do wykonania, gdyż nie wymaga oddzielnego ubijania piany z białek, cały proces przygotowania odbywa się w jednej misce. Ciasto ucierane z jabłkami po upieczeniu jest delikatne i przyjemnie mięciutki, z aromatyczną i wilgotną warstwą jabłek oraz przyjemnie chrupiącą kruszonki z wierzchu.

Przygotowując ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, należy przygotować najpierw kruszonkę, którą wstawić do lodówki. Następnie obrać i pokroić jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak ciasto jabłecznik zawdzięcza oczywiście jabłkom, i to od nich zależy, jaki efekt otrzymamy. Najlepiej do ciasta z jabłkami wybierać jabłka twarde (antonówka, szara reneta), wtedy po upieczeniu zachowają one swój kształt i nie puszczą zbyt dużo soku, gdyż tak szybko się nie rozpadają pod wpływem wysokiej temperatury. 
Szarlotka z kruszonką
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Wymiary formy: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek (L)
    Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Kruszonka do ciasta z jabłkami:

  • 100 g masła (schłodzić)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką?

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości około 0,5 cm.
  2. Składniki kruszonki posiekać najpierw nożem, a następnie szybko rozetrzeć w palcach, aby powstała struktura grubego piasku/żwirku. Kruszonkę na czas przygotowania ciasta wstawić do lodówki, wtedy po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca.
  3. Masło utrzeć z cukrem, aby miało kremową konsystencję, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Jeśli w kuchni jest bardzo ciepło lub składniki nie mają tej samej temperatury, to masło może się nieco rozwarstwić i będą małe grudki. W tym przypadku, jednak nie należy się przejmować, gdyż podczas pieczenia masło się roztopi.
  4. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta.
  5. Następnie partiami dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i krótko miksować, aby nie było w masie suchych grudek mąki.
  6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie jeden obok drugiego plasterki jabłek. Z wierzchu oprószyć cynamonem, jeśli jabłka są niezbyt słodkie, to posypać również cukrem trzcinowym.
  7. Ciasto z jabłkami równomiernie posypać schłodzoną kruszonką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Po wystudzeniu ciasto z jabłkami posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto jabłecznik z kokosem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *