Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to najlepszy wypiek na jesienny deser, którego wykonanie jest bardzo proste. Łatwy przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu.

Ciasto z jabłkami i kruszonką
O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, które zdecydowanie szybciej się przygotowuje, a smakuje tak samo dobrze. Ciasto ucierane jest proste do wykonania, gdyż nie wymaga oddzielnego ubijania piany z białek, cały proces przygotowania odbywa się w jednej misce. Ciasto ucierane z jabłkami po upieczeniu jest delikatne i przyjemnie mięciutki, z aromatyczną i wilgotną warstwą jabłek oraz przyjemnie chrupiącą kruszonki z wierzchu.

Przygotowując ciasto z jabłkami i kruszonką, należy przygotować najpierw kruszonkę, którą wstawić do lodówki. Następnie obrać i pokroić jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak jabłecznik zawdzięcza oczywiście jabłkom, i to od nich zależy, jaki efekt otrzymamy. Najlepiej do ciasta z jabłkami wybierać jabłka twarde (antonówka, szara reneta), wtedy po upieczeniu zachowają one swój kształt i nie puszczą zbyt dużo soku, gdyż tak szybko się nie rozpadają pod wpływem wysokiej temperatury. 
Szarlotka z kruszonką
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 265 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Składniki na ciasto z jabłkami i kruszonką:

    • 200 g miękkiego masła
    • 200 g drobnego cukru
    • 220 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 jajek (L)

    Dodatkowo:

    • 1 kg jabłek
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
    • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

    Kruszonka do ciasta z jabłkami:

    • 100 g masła (schłodzić)
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

    Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką?

    1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości około 0,5 cm.
    2. Składniki kruszonki posiekać najpierw nożem, a następnie szybko rozetrzeć w palcach, aby powstała struktura grubego piasku/żwirku. Kruszonkę na czas przygotowania ciasta wstawić do lodówki, wtedy po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca.
    3. Masło utrzeć z cukrem, aby miało kremową konsystencję, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Jeśli w kuchni jest bardzo ciepło lub składniki nie mają tej samej temperatury, to masło może się nieco rozwarstwić i będą małe grudki. W tym przypadku, jednak nie należy się przejmować, gdyż podczas pieczenia masło się roztopi.
    4. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta.
    5. Następnie partiami dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i krótko miksować, aby nie było w masie suchych grudek mąki.
    6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie jeden obok drugiego plasterki jabłek. Z wierzchu oprószyć cynamonem, jeśli jabłka są niezbyt słodkie, to posypać również cukrem trzcinowym.
    7. Ciasto z jabłkami równomiernie posypać schłodzoną kruszonką.
    8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
    9. Po wystudzeniu ciasto z jabłkami posypać cukrem pudrem.
    Zobacz również: ciasto jabłecznik z kokosem.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady