Ciasto Fale Dunaju

Łatwe do przygotowania ciasto Fale Dunaju to odpowiedni deser na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień, jak i od święta. Połączenie ciasta dwukolorowego z jabłkami i kremem nie tylko dobrze smakuje, ale i cieszy oko swoim wyglądem. Lżejsza wersja ciasta Fale Dunaju, gdyż z kremem z mascarpone zamiast kremu budyniowego. Najlepszy przepis na ciasto z kremem.

Ciasto z jabłkami i kremem mascarpone
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest nieco zapomnianym ciastem z dzieciństwa. W oryginale robi się to ciasto z kremem budyniowym, który dobrze smakuje w połączeniu z ciastem kakaowym i jabłkami, ale jest dość ciężki. Dlatego ciasto dwukolorowe na deser zrobiłam z nieco lżejszym i delikatniejszym, a równie pysznym kremem z mascarpone. Samo ciasto zalicza się raczej do ciast ucieranych i nie jest bardzo puszyste.

Pamiętam, że kiedyś ciasto Fale Dunaju robiło się z margaryną i po upieczeniu była ona bardzo wyczuwalna. Od dawna już do wypieków stosuję masło i ciasta wychodzą zdecydowanie smaczniejsze i delikatniejsze, a przede wszystkim zdrowsze.

Do ciasta z jabłkami najlepiej wykorzystać jabłka twarde, które zbyt szybko nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury. Po miękkich jabłkach, gdy się rozpadną, w cieście mogą pozostać dziury. Efekt fal uzyskuje się właśnie dzięki wbitym w ciasto plastrom jabłka.
Ciasto z kremem mascarpone i jabłkami
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 310 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto Fale Dunaju

Składniki na ciasto Fale Dunaju:

    • 200 g masła
    • 1 szklanka drobnego cukru
    • 6 jajek
    • 2 łyżki mleka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki kakao
    • 3 - 4 twarde jabłka

    Krem z mascarpone:

    • 350 - 400 g serka mascarpone (schłodzić)
    • 250 ml śmietanki 30% (schłodzić)
    • 3 - 4 łyżki cukru pudru
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

    Jak zrobić ciasto Fale Dunaju?

    1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i podzielić na ósemki o szerokości około 2 cm.
    2. Żółtka oddzielić od białek.
    3. Miękkie masło ucierać z cukrem do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej konsystencji.
    4. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości.
    5. Następnie wymieszać starannie z przesianą z proszkiem mąką. Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać kakao i mleko.
    6. Białka ubić na sztywno, podzielić na pół i delikatnie wmieszać część do białej, a drugą część do kakaowej połowy ciasta.
    7. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasną część ciasta, a na niej łyżką rozłożyć ciemną warstwę i delikatnie wyrównać. Podczas nakładania starać się obu kolorów nie mieszać.
    8. W ciasto powciskać równomiernie w rzędach cząstki jabłek.
    9. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
    10. Po upieczeniu ciasto wystudzić, posmarować kremem i schłodzić.

    Krem do ciasta:

    1. Śmietankę ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
    2. Do ubitej śmietanki dodawać po łyżce serek mascarpone i krótko ubijać, aby krem stał się jednolity i puszysty.
    3. Podczas ubijania śmietanki należy uważać, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić.
    Zobacz również: amerykaniec — ciasto z jabłkami.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady