Ciasto Fale Dunaju

Łatwe do przygotowania ciasto Fale Dunaju to odpowiedni deser na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień, jak i od święta. Połączenie ciasta dwukolorowego z jabłkami i kremem nie tylko dobrze smakuje, ale i cieszy oko swoim wyglądem. Lżejsza wersja ciasta Fale Dunaju, gdyż z kremem z mascarpone zamiast kremu budyniowego. Najlepszy przepis na ciasto z kremem.

Ciasto z jabłkami i kremem
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest nieco zapomnianym ciastem z dzieciństwa. W oryginale robi się to ciasto z kremem budyniowym, który dobrze smakuje w połączeniu z ciastem kakaowym i jabłkami, ale jest dość ciężki. Dlatego ciasto na deser zrobiłam z nieco lżejszym i delikatniejszym, a równie pysznym kremem z mascarpone. Samo ciasto zalicza się raczej do ciast ucieranych i nie jest bardzo puszyste.

Pamiętam, że kiedyś ciasto Fale Dunaju robiło się z margaryną i po upieczeniu była ona bardzo wyczuwalna. Od dawna już do wypieków stosuję masło i ciasta wychodzą zdecydowanie smaczniejsze i delikatniejsze, a przede wszystkim zdrowsze.

Do ciasta z jabłkami najlepiej wykorzystać jabłka twarde, które zbyt szybko nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury. Po miękkich jabłkach, gdy się rozpadną, w cieście mogą pozostać dziury. Efekt fal uzyskuje się właśnie dzięki wbitym w ciasto plastrom jabłka.
Ciasto dwukolorowe z jabłkami i kremem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto Fale Dunaju:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 - 4 twarde jabłka

Krem z mascarpone:

  • 350 - 400 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto Fale Dunaju?

  1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i podzielić na ósemki o szerokości około 2 cm.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Miękkie masło ucierać z cukrem do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej konsystencji.
  4. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości.
  5. Następnie wymieszać starannie z przesianą z proszkiem mąką. Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać kakao i mleko.
  6. Białka ubić na sztywno, podzielić na pół i delikatnie wmieszać część do białej, a drugą część do kakaowej połowy ciasta.
  7. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasną część ciasta, a na niej łyżką rozłożyć ciemną warstwę i delikatnie wyrównać. Podczas nakładania starać się obu kolorów nie mieszać.
  8. W ciasto powciskać równomiernie w rzędach cząstki jabłek.
  9. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ciasto wystudzić, posmarować kremem i schłodzić.

Krem do ciasta:

  1. Śmietankę ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
  2. Do ubitej śmietanki dodawać po łyżce serek mascarpone i krótko ubijać, aby krem stał się jednolity i puszysty.
  3. Podczas ubijania śmietanki należy uważać, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić.

    Zobacz również: amerykaniec — ciasto z jabłkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *