Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to smaczny i niezbyt pracochłonny posiłek na śniadanie, kolację lub deser. Ryż z jabłkami chętnie zjedzą na drugie śniadanie zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe do przygotowania danie, szczególnie w jesienne i zimowe dni.

Ryż z jabłkami
Aromatyczny i pyszny ryż zapiekany z jabłkami jest jednym z chętniej jedzonych dań na podwieczorek w moim domu. Ryż z jabłkami to zdrowy i smaczny posiłek dla każdego. Uwielbiam zapach pieczonych jabłek, który rozchodzi się po kuchni w czasie zapiekania ryżu z jabłkami i trudno jest doczekać się jego spróbowania. Najlepiej smakuje ryż zapiekany z jabłkami od razu po wyjęciu z piekarnika, ale jeśli coś zostanie, to zimny również jest pyszny.

Ryż z jabłkami nie musi być zapiekany w jednej dużej formie, można zrobić go w mniejszych jedno porcjowych foremkach. Foremki oczywiście powinny być żaroodporne, aby można było w nich zapiekać. Ryż zapiekany z jabłkami swój smak zawdzięcza niewątpliwie jabłkom, i to od ich rodzaju zależy słodycz i aromat całego dania. Posiłek będzie miał odpowiedni smak i konsystencję, jeśli użyjemy dobrej jakości ryżu. U mnie tym razem został wykorzystany ryż arborio.
Jabłka pieczone z ryżem
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + zapiekanie
Forma o wymiarach: 23 cm x 29 cm x 7 cm 

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami:

Warstwa z ryżu:

  • 300 g ryżu jaśminowego, basmati lub arborio
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)

Warstwa z jabłek:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g masła (2 - 3 cienkie plasterki)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

Jabłka do ryżu:

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować na małej mocy palnika około 15 minut do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać i masa będzie gęsta. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań.

Ryż do zapiekania:

  1. Zagotować mleko z wodą, dodać szczyptę soli i wsypać ryż. Ryż wymieszać i od momentu ponownego zagotowania się płynu, gotować około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości ryżu.
  2. Podczas gotowania ryż co pewien czas zamieszać i sprawdzić jego miękkość i ilość płynu, gdyż każdy ryż może mieć inną chłonność i stopień wysuszenia. Czasami trzeba podlać odrobiną gorącej wody, jeśli płynu zabraknie, a ryż jeszcze będzie twardy.
  3. Pod koniec do ryżu dodać łyżkę masła.
  4. Formę wysmarować masłem i wyłożyć na spód nieco większą część ugotowanego ryżu. Na ryż rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Każdą warstwę podczas wyrównywania lekko dociskać, aby nie było pustych przestrzeni.
  5. Wierzch posypać cukrem trzcinowym i rozłożyć cieniutkie plasterki masła.
  6. Ryż z jabłkami zapiekać bez przykrycia przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 185 stopni C.
  7. Ryż zapiekany z jabłkami bardzo dobrze smakuje na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i po wystudzeniu.

    Zobacz również: pudding ryżowy z daktylami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady