Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to smaczny i niezbyt pracochłonny posiłek na śniadanie, kolację lub deser. Ryż z jabłkami chętnie zjedzą na drugie śniadanie zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe do przygotowania danie, szczególnie w jesienne i zimowe dni.

Ryż z jabłkami
Aromatyczny i pyszny ryż zapiekany z jabłkami jest jednym z chętniej jedzonych dań na podwieczorek w moim domu. Ryż z jabłkami to zdrowy i smaczny posiłek dla każdego. Uwielbiam zapach pieczonych jabłek, który rozchodzi się po kuchni w czasie zapiekania ryżu z jabłkami i trudno jest doczekać się jego spróbowania. Najlepiej smakuje ryż zapiekany z jabłkami od razu po wyjęciu z piekarnika, ale jeśli coś zostanie, to zimny również jest pyszny.

Ryż z jabłkami nie musi być zapiekany w jednej dużej formie, można zrobić go w mniejszych jedno porcjowych foremkach. Foremki oczywiście powinny być żaroodporne, aby można było w nich zapiekać. Ryż zapiekany z jabłkami swój smak zawdzięcza niewątpliwie jabłkom, i to od ich rodzaju zależy słodycz i aromat całego dania. Posiłek będzie miał odpowiedni smak i konsystencję, jeśli użyjemy dobrej jakości ryżu. U mnie tym razem został wykorzystany ryż arborio.
Jabłka pieczone z ryżem
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + zapiekanie
Forma o wymiarach: 23 cm x 29 cm x 7 cm 

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami:

Warstwa z ryżu:

  • 300 g ryżu jaśminowego, basmati lub arborio
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)

Warstwa z jabłek:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g masła (2 - 3 cienkie plasterki)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

Jabłka do ryżu:

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować na małej mocy palnika około 15 minut do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać i masa będzie gęsta. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań.

Ryż do zapiekania:

  1. Zagotować mleko z wodą, dodać szczyptę soli i wsypać ryż. Ryż wymieszać i od momentu ponownego zagotowania się płynu, gotować około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości ryżu.
  2. Podczas gotowania ryż co pewien czas zamieszać i sprawdzić jego miękkość i ilość płynu, gdyż każdy ryż może mieć inną chłonność i stopień wysuszenia. Czasami trzeba podlać odrobiną gorącej wody, jeśli płynu zabraknie, a ryż jeszcze będzie twardy.
  3. Pod koniec do ryżu dodać łyżkę masła.
  4. Formę wysmarować masłem i wyłożyć na spód nieco większą część ugotowanego ryżu. Na ryż rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Każdą warstwę podczas wyrównywania lekko dociskać, aby nie było pustych przestrzeni.
  5. Wierzch posypać cukrem trzcinowym i rozłożyć cieniutkie plasterki masła.
  6. Ryż z jabłkami zapiekać bez przykrycia przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 185 stopni C.
  7. Ryż zapiekany z jabłkami bardzo dobrze smakuje na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i po wystudzeniu.

    Zobacz również: pudding ryżowy z daktylami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *