Łopatka duszona z soczewicą

/ 3

Łopatka duszona z soczewicą to jedno ze smaczniejszych dań jednogarnkowych, które po małej modyfikacji odpowiednie będzie dla wegetarian, a nawet i wegan. Wystarczy, zamiast mięsa dodać pieczarki i zdrowa porcja białka nasyci również osoby niejedzące mięsa. Zapewniam, że ten pyszny obiad zrobisz bez dużego wysiłku.

Soczewica duszona z mięsem
Łopatka duszona z soczewicą dobrze sprawdzi się jako pożywny posiłek do zabrania na lunch do pracy. Zielona soczewica jest cennym źródłem błonnika, białka i żelaza. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli się trawią i dostarczają stałej energii, co nie powoduje nagłych skoków insuliny. Powinny to docenić, zwłaszcza osoby będące na diecie i chorujące na cukrzycę. Zielona soczewica zawiera dużo żelaza i dlatego powinny ją mieć w swojej diecie osoby, które nie jedzą mięsa.

Lubię dania jednogarnkowe, gdyż są dość łatwe do przygotowania i dobrze smakują, chociaż nie zawsze wyglądają. Duszona soczewica jest bardzo smacznym dodatkiem do wielu dań i bardzo chętnie ją przygotowuję. Zielonej soczewicy zazwyczaj nie moczę, gdyż dość szybko się gotuje. W tym jednak daniu lepiej namoczyć, aby soczewica i mięso ugotowały się w tym samym czasie i mięso zbyt mocno się nie rozpadło.
Mięso z soczewicą
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + duszenie

Przepis na łopatkę duszoną z soczewicą:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki soli)
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Jak zrobić łopatkę duszoną z soczewicą?

  1. Soczewicę moczyć przez około 20 minut w zimnej wodzie. 
  2. Łopatkę wieprzową pokroić na 3 - 4 cm kawałki, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Mięso przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać gorącą wodą do całkowitego pokrycia i dusić pod przykryciem około 25 minut.
  3. Marchew, pietruszkę, selera obrać, drobno pokroić i krótko obsmażyć.
  4. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
  5. Do podduszonego mięsa dodać warzywa i odsączoną soczewicę, dusić pod przykryciem około 25 minut.
  6. Następnie dodać przyprawy i przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem co pewien czas mieszając, aby soczewica była miękka. Jeśli w garnku ubędzie zbyt dużo płynu, a soczewica będzie nadal twarda to, należy dodać nieco gorącej wody.
  7. Łopatka duszona z soczewicą najlepiej smakuje na ciepło.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

  1. Pyszne, pożywne danie. Na dodatek jednogarnkowe, czyli same plusy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy soczewica czerwona bedzie dobra ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czerwoną soczewicą nigdy nie robiłam. Czerwonej soczewicy na pewno bym nie moczyła i nieco krócej gotowała, gdyż zdecydowanie szybciej się rozpada.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *