Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem

/ 3

Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem jest zdrowym dodatkiem nie tylko do obiadu. Z chrupiącym pieczywem może stanowić lekkie danie na lunch do pracy lub lekkostrawny posiłek na śniadanie czy też kolację. Zdrowa i szybka do przygotowania surówka.

Surówka z kapusty pekińskiej
Zdrowa surówka z kapusty pekińskiej jest świetną propozycją szczególnie dla osób będących na diecie i dbających o zdrowe odżywianie. Kapusta pekińska jest bardzo smacznym warzywem, które sprawdza się zarówno w surówkach, jak i daniach na ciepło. Surówki, których bazą jest kapusta pekińska, można dowolnie modyfikować. U mnie tym razem surówka jest z dodatkiem groszku i pomidorków papryczkowych w lekkim sosie jogurtowym. Do takiej surówki świetnie również pasuje ogórek kiszony.

Pożywna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem na pewno sprawdzi się jako soczysta przekąska między posiłkami albo pyszny dodatek do obiadu. Kapusta pekińska dobrze się przechowuje, dlatego warto ją mieć na stałym wyposażeniu w lodówce. Nieraz uratowała mnie przed brakiem dodatku do obiadu.
Kapusta pekińska z pomidorkami i groszkiem
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 15 minut

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z groszkiem:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • mała wiązka koperku
  • mała wiązka natki pietruszki
  • 10 - 15 pomidorków papryczkowych
  • 1 puszka groszku
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z groszkiem?

  1. Kapustę pekińską pokroić na cienkie paski.
  2. Cebulę obrać, pokroić w pióra i oprószyć solą.
  3. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
  4. Pomidorki papryczkowe przekroić na pół.
  5. Groszek z puszki odcedzić na sitku.
  6. Jogurt, oliwę i ocet dokładnie wymieszać, aby powstał jednolity sos.
  7. Sosem polać pokrojone składniki, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Surówka jest od razu gotowa do jedzenia.

    Zobacz również: kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawa inspiracja na surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, i mam pomysł na jutrzejszą sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To będzie moja opcja na dziesiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady