Roladki z indyka w boczku

/ 3

Roladki z indyka w boczku mogą być pysznym obiadem, a po schłodzeniu i pokrojeniu świetnie sprawdzą się również jako zimna przystawka. Przygotowanie roladek jest proste i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Boczek sprawia, że mięso indyka w roladkach po upieczeniu jest soczyste.

Roladki pieczone w boczku
Roladki z indyka w boczku są bardzo delikatne w smaku i wbrew pozorom wcale nie tłuste. Mięso z piersi indyka wchłania tylko niewielką ilość tłuszczu, który wytapia się z boczku, a pozostały tłuszcz spływa do formy. Wytopiony tłuszcz jest bardzo aromatyczny i można go wykorzystać, jako bazę do przygotowania sosu.

Roladki z indyka najlepiej zawijać w niezbyt tłuste plastry wędzonego lub tak jak u mnie wędzonego i parzonego boczku. Surowy boczek w tym przypadku raczej się nie sprawdzi, gdyż surowy boczek potrzebuje więcej czasu na to, aby się upiekł i wytopił się z niego tłuszcz.

Takie roladki mogą stanowić pyszny obiad podany na ciepło np. z ryżem lub po schłodzeniu i pokrojeniu, urozmaicić talerz z przekąskami. Dzięki faszerowaniu roladek suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku są one bardzo aromatyczne. 
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie

Przepis na roladki z indyka w boczku:

  • 10 sznycli z piersi indyka
  • 10 niezbyt grubych plastrów boczku wędzonego (u mnie wędzony parzony)
  • 10 słupków (1 cm x 1 cm) sera mozzarella (takiego do pizzy)
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 - 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • oliwa po suszonych pomidorach
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz i sól

Jak zrobić roladki z indyka w boczku?

  1. Sznycle delikatnie roztłuc i przyprawić solą i pieprzem z każdej strony. Ilość soli dopasować do stopnia słoności boczku i suszonych pomidorów.
  2. Pomidory drobno pokroić i wymieszać z 2 łyżkami oliwy po moczeniu pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią.
  3. Na pasek boczku położyć plaster indyka i rozłożyć na nim po 2 - 3 łyżeczki pokrojonych pomidorów, pozostawiając na końcu około 1 cm bez farszu.
  4. Na brzeg, od którego będziemy zwijać roladkę położyć słupek sera o szerokości roladki i zwinąć najpierw plaster indyka z pomidorami, a później owinąć go plastrem boczku. Roladki układać dość ciasno łączeniem do dołu w żaroodporne naczynie. Jeśli boczek niezbyt dobrze trzyma roladkę to, należy ją spiąć wykałaczką.
  5. Roladki posmarować z wierzchu oliwą z pomidorów i piec pod przykryciem około 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C. Jeśli chcemy, aby roladki były mocniej przypieczone, to na 10 minut przed końcem, zdjąć pokrywkę z naczynia.
  6. Roladki świetnie smakują na ciepło, ale sprawdzą się również po schłodzeniu i pokrojeniu jako zimna przystawka.

    Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.

Komentarze

  1. Pyszne mięsne danie. Na sam widok mam smaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet na zdjęciu widać soczystość, muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, że w takim wydaniu indyk jest przesmaczny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady