Placki z brokułami

/ 9

Placki z brokułami to pyszne i proste do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się na pożywny i zdrowy obiad. Placki z brokułami na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które stronią od warzyw i trudno je przekonać do zjedzenia ich zalecanej porcji.

Placki z brokułów
Placki z brokułami to duża porcja zdrowych warzyw podana w nieoczywistej formie. Placki brokułowe mogą być tradycyjnie smażone, ale można również obniżyć ich kaloryczność i upiec je w piekarniku na zdrowy obiad. Jeden placek przygotowany z tego przepisu to około 47 kcal, tak więc placki z brokułami śmiało, można zaliczyć do niskokalorycznych.

Wegetariańskie placuszki z brokułami nie wymagają długiego gotowania brokułów. Wystarczy 3 minuty we wrzącej wodzie i będą nadawały się już do dalszej obróbki. Zbyt długie gotowanie brokułów sprawi, że staną się wodniste, mniej smaczne i trzeba będzie do placków dodawać więcej mąki.

Do placków z brokułami świetnie pasuje sos czosnkowy. 
Placki z brokułów i ziemniaków

Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja o wadze 53 g ma około 47 kcal

Przepis na placki z brokułami:

  • 1 brokuł (445 g)
  • 2 ziemniaki (228 g)
  • 3 jajka (168 g)
  • 1 cebula (86 g)
  • 65 g sera żółtego (u mnie edamski)
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 ząbki czosnku (15 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego 2%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić placki z brokułami?

  1. Brokuła gotować około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i drobno posiekać.
  2. Ziemniaki, cebulę, czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
  3. Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z jajkami, mąką, pieprzem i solą.
  5. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć jeden niezbyt gruby placek, aby sprawdzić jego konsystencję. Jeśli placek niezbyt dobrze zachowuje kształt podczas obracania, należy dodać nieco więcej mąki. Placki obracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy spód dobrze się przyrumieni.
  6. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym, który powstanie po wymieszaniu jogurtu z przyprawami i rozgniecionym przez praskę czosnkiem.

    Zobacz również: placki ziemniaczane z marchewką.

Komentarze

  1. Zdecydowanie takie placki to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się zaintrygowana :D Lubię brokuła, ale nigdy bym nie wpadła na to, aby zrobić z niego placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, takie placki mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i pożywne placuszki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Przepyszny przepis! Jestem wielką fanką wszelakich placków! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za komentarz :) Placuszki z brokułami bardzo polecam.

      Usuń
  6. O chetnie spróbuję. Bardzo lubię różnego rodzaju placki

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł! Uwielbiam placki warzywne, ostatnio robiłam z selerem naciowym - bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *