Naleśniki z jabłkami

/ 1

Naleśniki z jabłkami są jednym z chętniej jedzonych dań w moim domu. Naleśniki idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad lub kolację. Prosty przepis, który warto dołączyć do swego menu. Najlepszy przepis na naleśniki i prażone jabłka.

Naleśniki z prażonymi jabłkami
Naleśniki z jabłkami są pożywnym i niezbyt słodkim daniem, dlatego chętnie jedzą je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Nie znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia choćby jednego naleśnika z jabłkami. Nawet jeśli ktoś do tej pory był wielkim smakoszem naleśników z serem, to po spróbowaniu naleśników z jabłkami na pewno stanie się ich wielkim fanem. Naleśniki z jabłkami są prostym i małowymagającym daniem, gdyż jajka, mleko i mąka zazwyczaj są w każdej kuchni, a i z jabłkami również nie powinno być problemu.

Jabłka prażone do naleśników posiadają naturalną słodycz, która pochodzi z samych jabłek. Danie nie wymaga, więc dodawania dużej ilości innych substancji słodzących i dzięki temu staje się zdrowsze i mniej kaloryczne. Ten prosty przepis na naleśniki z jabłkami przygotuje nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w gotowaniu.
Naleśniki nadziewane karmelizowanymi jabłkami

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut
Patelnia o średnicy 24 cm

Przepis na naleśniki z jabłkami:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Jabłka prażone do naleśników:

  • 1 kg jabłek
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami?

  1. Jajka zmiksować z solą i połową mleka.
  2. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mąkę z mlekiem i na koniec wodę. Jeśli lubimy nieco pulchniejsze naleśniki, to dodać również proszek do pieczenia.
  3. Rozmieszane naleśniki odstawić na 5 minut, po czym smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, posmarowanej tylko olejem lub masłem klarowanym.
  4. Naleśniki robić niezbyt grube i zbyt mocno ich nie przypiekać, gdyż będą twarde i trudno będzie w nie zawijać farsz.
  5. Na naleśniki nałożyć prażone jabłka i zwinąć.

Farsz z jabłek do naleśników:

  1. Jabłka obrać i drobno pokroić.
  2. Masło roztopić w rondlu, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż jabłka będą miękkie.
  3. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek, a ich czas prażenia do ich twardości i soczystości. Jabłka miękkie i soczyste szybciej się rozpadają.

    Zobacz również: naleśniki drożdżowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *