Bitki z szynki w sosie warzywnym

/ 4

Bitki z szynki w sosie warzywnym są prostym i łatwym do przygotowania daniem na domowy obiad. Duszone chude mięso w sosie, można podać nawet dzieciom i osobom na diecie, gdyż jest lekkostrawne i nie obciąża organizmu. Danie z szynki wieprzowej to idealny przepis na szybki obiad, zwłaszcza gdy nie mamy dużo czasu, a domownicy są bardzo głodni.

Wieprzowina w sosie z warzyw z ziemniakami
Bitki z szynki w sosie warzywnym to smaczne i pożywne danie, które szybko zaspokoi największy głód. Szynka wieprzowa jest dość chudym mięsem, posiłek więc nie jest tłusty, a zawarte w sosie warzywa dodatkowo dodają mu odżywczych składników.

Domowy obiad w takiej formie, dość często gości pewnie w niejednym domu. U mnie sos nie jest zbyt tłusty i zawiesisty, gdyż wszystko podsmażałam na minimalnej ilości tłuszczu, a sam sos zagęścił się podsmażoną mąką z obtaczania mięsa i zblendowanymi warzywami.
Mięso z sosem i ziemniakami
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 70 minut

Przepis na bitki z szynki w sosie warzywnym:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 - 3 łyżeczki soli (do smaku)
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki mąki do obtaczania mięsa

Jak zrobić bitki z szynki w sosie warzywnym?

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Mięso roztłuc delikatnie tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem oraz obtaczać w mące.
  3. Przyprawione mięso krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  4. Mięso przełożyć do głębokiej patelni lub garnka, zalać wrzącą wodą tak, aby woda pokrywała mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem około 25 minut.
  5. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, lekko podsmażyć na oleju i dodać do mięsa.
  6. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do warzyw i po krótkim obsmażeniu wrzucić do gotującego się mięsa.
  7. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekać i połączyć z mięsem.
  8. Dodać tymianek, kolendrę, rozmaryn, chili, kurkumę i wszystko dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  9. Następnie wyjąć mięso, a płyn zblendować, aby sos był delikatniejszy. Jeśli sos jest zbyt rzadki to, należy go jeszcze chwilę gotować bez przykrycia. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą.
  10. Do gorącego sosu włożyć z powrotem mięso.
  11. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

    Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *