Kruche ciasteczka bez maszynki

/ 3

Kruche ciasteczka bez maszynki smakiem przeniosą wiele osób do czasów dzieciństwa. Ciastka idealnie sprawdzą się na deser do kawy lub jako niezbyt słodka przekąska dla dziecka do zabrania do szkoły. Najlepszy przepis na kruche ciasteczka. Ciastka kruche z przepisu ze starego zeszytu z przepisami.

Ciastka kruche ze smalcem
Kruche ciasteczka bez maszynki może nie są fit, ale za to ich skład nie zawiera żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Najważniejsze jest chyba to, że w ciastkach kruchych nie ma dodanego syropu glukozowo-fruktozowego, który obecny jest niemalże w każdym ciastku ze sklepu. Wiadomo, że ten rodzaj cukru napędza apetyt na słodkie i zamiast zjeść 1 - 2 ciasteczka, zazwyczaj zjadamy prawie całe opakowanie.

Z moich wyliczeń wynika, że kruche ciasteczko zrobione z tego przepisu o wadze 12 g ma 52 kcal. Domowe ciastka kruche świetnie zaspokajają ochotę na słodycze, wystarczy 1 no może 2 i po więcej nie sięgamy, i to nie dlatego, że nam nie smakują, tylko dlatego, że są umiarkowanie słodkie i nie zawierają dużo cukru.

Kruche ciasteczka tworzy się przy pomocy widelca, którym dobrze robi się wzorki, jak z maszynki. Dzięki tym wzorkom ciastka po upieczeniu są bardziej chrupiące i lepiej się wypiekają. Biały cukier można zastąpić nieco zdrowszym, ale i mniej słodkim cukrem trzcinowym. Domowe ciasteczka dobrze się przechowują i warto je mieć w swoich zapasach.
Ciasteczka domowe jak u babci

Liczba porcji: 100
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie i pieczenie

Przepis na kruche ciasteczka bez maszynki:

  • 550 - 600 g mąki pszennej
  • 220 g drobnego cukru
  • 250 g masła (zimne)
  • 15 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kruche ciasteczka bez maszynki?

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  2. Dodać jajko, żółtka, smalec, zimne masło i wszystko posiekać nożem.
  3. Następnie dodać śmietanę i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Śmietanę dodawać stopniowo, aby ciasto nie było ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie.
  4. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie odcinać ciasto po kawałku i rolować z niego wałeczki o średnicy 1 cm, które kroić na kawałki o długości około 3 cm. Następnie każdy kawałek rozgnieść widelcem, aby powstało na nim głębokie wgłębienie.
  6. Ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 minut, aż ciasteczka będą przyrumienione. Im ciastka mocniej przypieczone tym będą bardziej chrupiące. Pilnować, aby nie przypalić, gdyż będą gorzkie i bardzo twarde.
  7. Ciasteczka po upieczeniu wystudzić.
  8. Całkowicie wystudzone przechowywać w puszce lub słoiku.

    Zobacz również:
    ciasteczka z masłem orzechowym.

Komentarze

  1. takie ciasteczka muszą byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu? Wyglądają bosko🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu wychodzi około 100 szt. ciasteczek 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady