Poznaj zasady diety cukrzycowej

/ 1

Cukrzyca jest jedną z bardziej powszechnych chorób. Niestety, coraz więcej osób w naszym kraju słyszy taką diagnozę po opuszczeniu gabinetu lekarskiego. Warto jednak wiedzieć, że oprócz codziennego kontrolowania poziomu cukru we krwi i przyjmowania leków, objawy cukrzycy kontroluje się również przy pomocy diety. Diabetycy muszą, więc przygotować się na pewne wyrzeczenia, by znacznie poprawić jakość swojego życia z tą chorobą. Jakie są, więc podstawowe zasady diety cukrzycowej?

Warzywa i owoce
Dlaczego dieta przy cukrzycy jest tak ważna?

Dieta cukrzycowa nie jest zalecana diabetykom bez powodu. Warto sobie uświadomić, że cukrzyca to choroba przewlekła, z którą trzeba nauczyć się żyć, a także ją kontrolować. Dieta staje się, więc elementem długotrwałego procesu leczenia. Schorzenie to bowiem jest podstawą do rozwoju wielu powikłań jak np.:

  • powikłania mikronaczyniowe;
  • zwiększenie ryzyka zawału serca;
  • zwiększenie ryzyka udaru;
  • rozwój miażdżycy.

Utrzymanie prawidłowej diety jest więc kluczem do poprawy jakości życia diabetyków, a także podstawą do zapobiegania powikłaniom. Dodatkowo dieta cukrzycowa pozwala osiągnąć także założenia terapeutyczne, którymi są:

  • wyrównanie stężenia glukozy we krwi;
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała;
  • kontrola ciśnienia tętniczego i jego stabilizacja;
  • utrzymanie prawidłowej gospodarki lipidowej.

Dieta cukrzycowa- co wolno jeść?

Dieta cukrzycowa- co wolno jeść? Tak naprawdę istnieje wiele produktów, którymi mogą raczyć się diabetycy. W zasadzie, dieta cukrzycowa nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Diabetycy powinni wprowadzić do swojego jadłospisu przede wszystkim warzywa i mało słodkie owoce jak np. cytrusy. Obowiązkowo należy także spożywać produkty o wysokiej zawartości białka jak, chociażby ryby, niskotłuszczowe produkty mleczne, czy chude mięsa. Zaleca się również wybieranie produktów zbożowych. Tak naprawdę, diabetycy mogą zdecydować się na specjalnie przeznaczone dla nich słodkości, które można dostać w sklepie diabetyk24.pl.

Dieta cukrzycowa- czego nie wolno jeść?

Dieta cukrzycowa niestety, nakłada na diabetyków pewne ograniczenia co do jadłospisu. Wobec tego dieta cukrzycowa- czego nie wolno jeść? Przede wszystkim zaleca się wykluczenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli np. miód, cukier, dżemy, syropy. Dodatkowo w jadłospisie nie ma również miejsca na słodkie owoce, ziemniaki, oraz produkty ze zbóż oczyszczonych. Warto również unikać dań wysokotłuszczowych, gdyż podnoszą poziom cholesterolu i dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia zawału.

Dieta cukrzycowa- zasady

Skoro wiadomo już co jeść na diecie cukrzycowej, a czego lepiej jest unikać, to warto również poznać podstawowe zasady diety cukrzycowej. Diabetycy powinni więc pamiętać o:

  • regularnym spożywaniu posiłków i unikaniu głodówek- posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny;
  • wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym;
  • ograniczeniu alkoholu- tak naprawdę zaleca się jego całkowite wykluczenie z diety;
  • unikaniu nadmiaru soli- najlepiej nie dosalać posiłków, by nie przekroczyć 5 gramów spożywanej soli dziennie;
  • wybieraniu zdrowych tłuszczy-  raz lub dwa w tygodniu warto zjeść tłustą rybę, gdyż są one cennym źródłem kwasów omega-3;
  • jedzeniu posiłków odpowiednio zbilansowanych- niezbędna jest odpowiednia podaż białka, a także niewielkie ilości węglowodanów w diecie cukrzycowej;
  • piciu dużej ilości wody- usprawnia ona procesy metaboliczne.

Dieta cukrzycowa pomaga kontrolować cukrzycę, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia powikłań. Diabetycy powinni więc przestrzegać jej podstawowych zasad.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *