2022-08-06

Ptasie mleczko z białek i galaretki

Ptasie mleczko z białek i galaretki jest banalnie prostym do zrobienia ciastem bez pieczenia. Idealny przepis na puszyste i delikatne domowe ptasie mleczko z białek i galaretki. Łatwe do przygotowania niskokaloryczne ptasie mleczko, to na pewno pyszny deser bez pieczenia na każdą okazję. Ciasto bez pieczenia zrobione jest w zasadzie tylko z 3 składników, białek, cukru i galaretek.

Domowe ptasie mleczko z galaretką
Kiedyś ptasie mleczko z białek i galaretki było dość często robione na deser bez pieczenia w moim domu. Było to pewnie spowodowane większym zaufaniem do jakości dostępnych na rynku jajek. Obecnie staram się używać tylko jajek od kur z wolnego chowu i zawsze przed rozbiciem przelewam je wrzątkiem, aby pozbyć się ze skorupek bakterii i wirusów.

Domowe ptasie mleczko wymaga dobrej jakości, świeżych i z pewnego źródła jaj, gdyż jedzone jest bez pieczenia. Ptasie mleczko z białek będzie puszyste i odpowiednio porowate, jeśli białka z cukrem będą starannie ubite, a galaretka dodawana stopniowo w początkowym momencie jej tężenia. Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia z białek i galaretki jest jednym z chętniej jedzonych ciast i sprawdza się na każdą okazję.

Smak galaretek najlepiej dostosować do swoich upodobań. Z tego przepisu wychodzi lekko owocowe ptasie mleczko.
Dwukolorowe ptasie mleczko z galaretką
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ptasie mleczko z białek i galaretki:

  • 10 białek jaja kurzego (300 g)
  • 200 g cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 200 g biszkoptów

Jak zrobić ptasie mleczko z białek i galaretki?

  1. Galaretki agrestowe rozpuścić w 200 ml wrzątku każdą i wystudzić.
  2. Białka z 5 jaj ubić ze 100 g cukru na sztywną i lśniącą pianę. Podczas ubijania białek cukier dodawać stopniowo, aby po każdym dodaniu cukier zdążył się połączyć z białkami. Jeśli cukier wsypiemy od razu, może się on rozpuścić w białkach, zanim jeszcze wytworzy się piana. Pod koniec dodać wystudzone kakao rozmieszane wcześniej w 3 łyżkach wrzątku i miksować, aż połączy się z białkami.
  3. Do ubitych białek dodawać stopniowo lekko tężejącą 1 galaretkę agrestową i krótko miksować, aby równomiernie połączyła się z białkami.
  4. Spód foremki wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę z białek i kakao, po czym wstawić na około 20 minut do lodówki.
  5. Dokładnie tak samo postąpić z pozostałymi 5 białkami, 100 g cukru i galaretką agrestową, z tym że ubita piana będzie jasna. Po ubiciu pianę wyłożyć na zastygniętą warstwę kakaową i wstawić na około 20 minut do lodówki.
  6. Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, wystudzić i lekko tężejące wylać na ptasie mleczko.
  7. Ptasie mleczko z białek i galaretki wstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki.

    Zobacz również: domowe ptasie mleczko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry