Sernik bez pieczenia z jeżynami

/ 4

Kremowy sernik bez pieczenia z jeżynami idealnie sprawdzi się, jako deser na zimno na każdą okazję. Sernik na zimno przygotowany został z jeżynami, ale mogą one być zastąpione malinami, jagodami lub truskawkami. Sernik bez pieczenia jest prosty do zrobienia i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt doświadczona w kuchni. Delikatne i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia o przyjemnym owocowym smaku jeżyn.

Sernik z jeżynami i polewa czekoladowa
Co jak co, ale sernik bez pieczenia u mnie zawsze powraca, tylko staram się urozmaicać jego smak. Tym razem sernik na zimno przygotowałam z dodatkiem jeżyn, które nadały przyjemnego, lekko kwaskowego owocowego smaku. Sernik bez pieczenia z jeżynami i czekoladową polewą jest pysznym i łatwym do zrobienia ciastem bez pieczenia. 

Ilość cukru użytego w serniku, najlepiej dostosować do stopnia kwaśności jeżyn i swoich upodobań. Ilość zaś śmietanki uzależniona jest od stopnia tłustości użytego sera (u mnie ser 4% tłuszczu). Tłusty ser może być bez śmietanki, im bardziej tłusty ser, tym bardziej kremowy wyjdzie sernik bez pieczenia.

Przed pokrojeniem sernika wyjętego z lodówki, najlepiej chwilę odczekać, wtedy polewa lepiej się przekroi. Ja niestety nie zawsze mam cierpliwość i tym razem polewa na rogach nieco się ukruszyła, ale ogólnie zastygnięty sernik dobrze się kroi i nie rozpada.
Sernik z owocami i polewą z czekolady
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 30 minut + studzenie i chłodzenie
Forma: tortownica o średnicy 28 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z jeżynami:

  • 1 kg mielonego sera białego twarogowego (u mnie 4% tłuszczu)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa lub owoce leśne
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła

Polewa do sernika:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 - 80 ml śmietanki 30%

Jak zrobić sernik bez pieczenia z jeżynami?

Spód do sernika bez pieczenia:

  1. Herbatniki razem z roztopionym masłem rozdrobnić w blenderze, aby powstała struktura mokrego piasku.
  2. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  3. Następnie rozłożyć na nim równomiernie pokruszone herbatniki i mocno łyżką podociskać, aby tworzyły zwarty spód i nie pływały w serniku po wlaniu warstwy serowej.

Warstwa serowa z jeżynami:

  1. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Pestki są jadalne i można je wykorzystać np. jako dodatek do musli.
  2. Masę z jeżyn ponownie zagotować i rozpuścić w niej ciemną galaretkę. Po dodaniu galaretki masy nie gotować.
  3. W międzyczasie zmiksować 100 ml śmietanki z 60 g cukru pudru i 500 g sera. Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny cukru, należy dodać nieco więcej.
  4. Do masy serowej wmiksować wystudzoną, ale płynną masę z jeżyn. Jeśli masa zbyt szybko stężeje, to wstawić naczynie na krótko do gorącej wody i szybko wymieszać, aby masa się nieco zluzowała (nie gotować!).
  5. Masę serową z jeżynami przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, wyrównać i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Warstwa serowa:

  1. Galaretkę jasną rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
  2. 100 ml śmietanki zmiksować z 90 g cukru pudru i 500 g sera twarogowego.
  3. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę i krótko miksować, aż połączy się z serem.
  4. Warstwę serową wyłożyć na zastygniętą warstwę z jeżynami i starannie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby warstwa zastygła.

Polewa do sernika bez pieczenia:

  1. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać i pilnować, aby czekolada zbyt mocno się nie przegrzała, gdyż zrobią się grudki/kłaczki.
  2. Czekoladą polać zastygnięty sernik i zrobić widelcem lub szpatułką wzorki.
  3. Polany polewą sernik wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby całkowicie zastygł.

    Zobacz również: sernik z winogronami bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady